04.09.2022.

15:46

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI STE ČULI ZA VOLUMETRIJSKU DIJETU? Osmislila je doktorka Rols, a glavna odlika je što NIJE MNOGO RESTRIKTIVNA!

Ukoliko ste na misiji gubljenja kilograma, možda će vam baš ovakav način ishrane odgovarati.

Program ishrane pod nazivom volumetrijska dijeta, osmislila je dr Barbara Rols i za razliku od drugih dijeta, koje su uglavnom restriktivne i zahtevaju mnogo odricanja, ona omogućava ljudima da pronađu hranu koju mogu da jedu bez brige o količini, a da pri tom izgube težinu.

Kako stručnjaci ističu, glavni cilj je ostati sit, a sama sitost je rezultat vrste hrane i količine koju jedete, a ne broja kalorija ili proteina i ugljenih hidrata. Dakle, poenta je da jedete hranu koja će vas zasititi bez unosa puno kalorija.

Neverovatna stvar u vezi sa ovom dijetom je da možete da jedete više nego što ste navikli i da i dalje gubite na težini. Takođe je važno naglasiti da do vidljivih rezultata dolazi već nakon dve nedelje, a najbolje od svega je da se težina ne vraća.

Pravila volumetrijske dijete

Svaki dan treba da imate tri obroka, dve užine i jedan desert. Ova dijeta je veoma bogata namirnicama koje prirodno sadrže mnogo vode, kao što je sveže povrće i voće, pa će vas na taj način zasititi bez unosa mnogo kalorija.

Što se tiče alkohola, možete ga piti povremeno u malim količinama, ali treba znati da alkohol sadrži mnogo kalorija, pa sa njim budite posebno oprezni.

Informer

salata

Kakvu hranu možete jesti?

Umesto da eliminišete određene namirnice ili grupe namirnica koje treba izbegavati, filozofija ove dijete se više fokusira na ono što treba da jedete. Namirnice su podeljene u četiri grupe na osnovu kolorijske vrednosti, što pomaže pri planiranju obroka i kontroli porcija.

Grupa 1: Voće i povrće bez skroba, mleko sa niskim sadržajem masti i bistre supe od povrća (manje od 0,6 kalorija po gramu)

Grupa 2: Skrobno voće i povrće, žitarice, kukuruzne pahuljice, nemasno meso, mahunarke i kombinovani obroci sa niskim sadržajem masti (0,6-1,5 kalorija po gramu)

Grupa 3: Meso, sir, pica, pomfrit, preliv za salatu, hleb, perece, sladoled i kolači (1,6-3,9 kalorija po gramu)

Grupa 4: Grickalice, krekeri, čips, čokoladne bombone, kolači, orasi, puter i ulje (4-9 kalorija po gramu)

Vaš volumetrijski dijetalni obrok treba da sadrži uglavnom namirnice iz prve i druge kategorije. Možete uživati u manjim količinama namirnica iz treće kategorije i vrlo retko u namirnicama iz četvrte kategorije.

Neka istraživanja pokazuju da što više sebi ograničavamo određenu hranu ili grupu namirnica, to je više želimo, što svakako nije dobar plan kada ste na dijeti. Sa tim u vezi, volumetrijska dijeta je prava stvar za sve one koji žele da kontrolišu svoju težinu, ali bez preteranih ograničenja i gladovanja.

Informer

salata

Koje su prednosti volumetrijske dijete?

1. Manje ograničenja

Dijeta je manje restriktivna od drugih popularnih dijeta za mršavljenje. Jedna od prednosti ove dijete je to što se nijedna hrana ne nalazi na listi "zabranjene hrane", što ljudima daje slobodu da biraju hranu i piće bogate hranljivim sastojcima koji odgovaraju njihovom generalnom načinu ishrane.

2. Pomaže u gubitku težine

Ova dijeta je posebno osmišljena za gubitak težine. Fokusira se na namirnice koje su niskokalorične, bogate vodom i hranljivim materijama, što dovodi do veće sitosti. Dijeta takođe ograničava upotrebu prerađene hrane i podstiče vežbanje, čime se poboljšava opšte zdravlje.

3. Pomaže kod osećaja sitosti

Volumetrijska dijeta je plan ishrane koji podrazumeva veću konzumaciju niskokalorične hrane sa visokim sadržajem hranljivih materija. Ovo stvara osećaj sitosti i smanjuje glad strateškim jedenjem hrane sa visokim sadržajem vode i vlakana, ali sa malom kalorijskom vrednošću.

4. Poboljšava kvalitet ishrane

Ova dijeta ograničava konzumiranje prerađene hrane, što može poboljšati ukupan kvalitet vaše ishrane. Pored toga, volumetrijska dijeta može vam pomoći da povećate unos ključnih hranljivih materija tako što će vas ohrabriti da jedete zdravu hranu koja ima malo kalorija, ali koja je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.

Informer

tunjevina salata

Koji su nedostaci ove dijete?

Volumetrijska dijeta je dugotrajna i stoga nije praktična za mnoge ljude. Ova dijeta je dugotrajna jer morate da razumete grupe namirnica i njihovu tačnu energetsku vrednost. Ako želite da držite ovu dijetu, preporuka je da se konsultujete sa nutricionistom da biste postigli najbolje rezultate.

Takođe, ova dijeta ograničava konzumiranje hranljive, ali visokokalorične hrane kao što su cela jaja, avokado, orasi, organski puter i ulja. S druge strane, prerađena, niskokalorična hrana kao što su prelivi za salatu bez masti i dijetalni sladoled su dozvoljeni zbog njihove male kalorijske vrednosti.

Volumetrijska dijeta „vrednuje” hranu na osnovu broja kalorija, što nekim ljudima možda neće odgovarati, naročito onima koji pate od hormonskog disbalansa ili imaju neku upalu, poručuju stručnjaci.

Na kraju, važno je da znate da nikada ne treba da praktikujete dijete koje zahtevaju da gladujete ili koje na neki drugi način štete vašem zdravlju. Pre nego što pokušate da smršate i uvedete dijetu u svoju ishranu, konsultujte lekara koji vam može pomoći da sastavite uravnoteženi plan ishrane i program vežbanja, navodi elle.metropolitan.si i citymagazine.

BONUS VIDEO: