Magazin
NAMIRNICE KOJE NAJVIŠE TREBA JESTI U JESEN! Boja VOĆA i POVRĆA je VAŽNA, a evo koja JABUKA je NAJBOLJA
Branka objašnjava da ne živimo u skladu sa prirodom i da je sve manje poznajemo.
- Ranije nije bilo gojaznih ljudi, poneko i to ne previše, ljudi su umirali od starosti, a ne u godinama kada nije vreme, od bolesti koja je često posledica gojaznosti.
- Treba se vratiti prirodnim ciklusima, jesti sezonsko voće i povrće, pripremati jednostavna jela i naravno ko je u mogućnosti da pripremi domaću zimnicu.
Ona kaže da su pijace pune voća i povrća koji su riznica vitamina i minerala.
- Voće i povrće je puno hranljivih vitamina, minerala, tečnosti, voćnog šećera i vlakana. Pijace su pune jesenjeg voća i povrća, kvalitetnih mahunarki… Cene niže sigurno neće biti i zato je pravo vreme da kroz hranu unesemo sve što je potrebno. Kupite povrće različitih boja, kao i voće - objašnjava Branka.
Boje namirnica
Naš nutricionista objašnjava zbog čega je važno koje boje je voće i povrće koje ste kupili.
- Dominantna boja uvek ukazuje na vitamine kojih najviše ima u namirnici. Neka vaša korpa izgleda kao jesenje boje u prirodi i sigurno ćete uneti sve sto je potrebno. Jedite žitarice, kukuruz, kupuse razne, tikvice, plavi patlidžan, paprike, kelj, blitvu, a sada je vreme grozđa kada je ono najbolje i domaće sorte jabuka.
Domaća jabuka najbolja
Branka kaže da je domaća nepreskana jabuka zdravija od onih kupovnih.
- Potrošaki mentalitet se tiho uselio i u naše jelovnike i nekritički prihvatamo gomilu propagandnih zabluda. Naš domaći krompir je nutritivno bolji ili isti kao i batat… Domaća jabuka koja nije prskana I nije iz hladnjace je bolja od voskiranih jabuka koje jedemo zimi - navodi ona.
- Mi nasleđujemo genetski kod naših predaka, a oni su jeli sezonsku hranu i autohtone vrste. Hvalimo kiselo japansko i kinesko povrće, a to je naša turšija. Sigurno našem telu više odgovaraju namirnice koje su jeli naši preci bez obzira na trenutne ponude voća i povrća preko zime.
bonus video: