23.10.2022.

20:04

Foto:

Magazin

LAJT proizvodi, DA ili NE? NUTRICIONISTA otkriva da li su BOLJI od 'originala'!

Je l’ ste primetili kako svaki popularan proizvod pre ili kasnije dobije i svoju lajt varijantu? O tome šta to konkretno znači, kao i da li su ovi proizvodi bolji ili lošiji od originala, govori nutricionista Marija Đurković

- Kada neki proizvod u svom nazivu ima reč "lajt", to nam govori da u odnosu na "original" sadrži oko 30 odsto manje kalorija, ali nekada može značiti i samo manji udeo masti, šećera ili soli. Proizvođači rade na tome da ovi proizvodi zadrže punoću ukusa, a da u isto vreme odstrane iz njih "ozloglašene" sastojke koji odbijaju kupce. Ovo zvuči dobro, naračito za nekoga ko želi da smrša, ali problem je sastav lajt proizvoda generalno - otkriva nutricionista.

Informer

Tamo gde ima manje masti, obično ima više šećera

Najčešće se dešava da odstranjivanjem jednog sastojka proizvođač uvodi drugi (neretko lošiji i opasniji po zdravlje) kako bi nadomestio ukus, pa se u proizvodu na čijem pakovanju je transparentno istaknuto da je bez masti može naći veća količina fabričkog šećera, što je mnogo veće zlo.

- Navika čitanja deklaracije bi vam iz tog razloga dobro došla, jer biste u kupovini mogli da izbegnete greške - zavedeni marketinškim trikovima. Najvažnije je da naučite da prepoznate dobar proizvod, a to je onaj proizvod koji u sebi objedinjuje i hranljive vrednosti i manju količinu kalorija. Tako ćete znati da lajt margarin ne donosi nikakvu korist vašem telu, i pored toga što ima smanjenu energetsku vrednost. I uostalom, kome smetaju masti da bi poželeo da ih odstrani iz hrane? - poručuje Marija Đurković.