30.10.2022.

19:24

Foto: Shutterstock

Magazin

Od ribe do crne čokolade! NUTRICIONISTA otkriva koje namirnice SPREČAVAJU UPALE!

Mnoga istraživanja pokazuju da je upala krivac za brojne zdravstvene probleme, uključujući srčane bolesti, dijabetes, maligne bolesti i mnoge druge. U pitanju je prirodna reakcija tela kada smo povređeni ili bolesni i deo je prirodnog procesa izlečenja. Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, kaže nutricionista Dijana Radetić, a za one koji već imaju hronična stanja izazvana upalom, kontrola ishrane je jedna od ključnih stvari koje treba preduzeti.

- Kada spomenemo upalu, neretko pomislimo na upalu mišića ili nerva ili neku infekciju. Premda je ovo spominjanje u negativnom smislu, upalni proces ima i svoju pozitivnu stranu, jer predstavlja imunološki odgovor tela na pojavu uzročnika bolesti (mikroorganizmi ili toksične materije) ili na povredu. Akutna upala prolazi kroz nekoliko dana ili par nedelja, dok kod hronične upale i dalje postoji imuni odgovor čak i kada opasnosti više nema. Razlozi hronične upale su višestrani, a najčešće je reč o autoimunim poremećajima, izloženosti otrovima ili nelečenim akutnim upalama - objašnjava nutricionista.

Informer

Višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces

I određene životne navike kao što su preterivanje sa alkoholom, gojaznost, preterivanje sa vežbama visokog inteziteta, manjak fizičke aktivnosti, hronični stres, pušenje ili nepravilna ishrana, mogu da utiču na razvoj hroničnih upalnih stanja. Rezultat je razvoj bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca, ali i nekih vrsta karcinoma, dodaje naša sagovornica.

Šta treba izbegavati?

Smatra se da sve višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces. Ove namirnice mogu da promene mikrofloru creva, to jest odnos dobrih i loših bakterija.

- Ta promena u telu može da utiče na imuni sistem i pokrene njegovu rekciju, odnosno da dovede do imunog odgovara, pojave upale i kada nije došlo do povrede ili infekcije. Preterivanje u ishrani sa višestruko prerađenim namirnicama može da dovede i do razvoja dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti. Zato je u svakodnevnoj ishrani najbolje drastično smanjiti višestruko prerađene ugljene hidrate, kao što su slatkiši i grickalice, pržene namirnice, gazirane i negazirane napitke sa šećerom, mesne prerađevine i višestruko prerađene i trans masti, kao što su margarin, biljna slatka pavlaka i slično – savetuje Dijana Radetić.

Informer

Najbolji način da izbegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda

Svakako najbolji način da izbegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda. Ukoliko postoje sastojci koji su nepoznati i nerazumljivi, najbolje je da taj proizvod ostavite na polici, sugeriše naša sagovornica.

Sa protivupalnim svojstvom

Kako postoje namirnice koje mogu da budu uzročnik hronične upale, tako postoje i one koje umanjuju upalu, jer su bogate materijama sa protivupalnim svojstvom. Među njima se ističu: 

Bobičavo voće – bogat izvor biljnih vlakana, vitamina, minerala i antocijana

Masna riba – izvor proteina i dugih lanaca omega 3 masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA)

Brokoli i ostale kupusnjače, kao što su karfiol, kelj, prokelj i slično – izvor sulforana 

Paprika – izvor vitamina C, slatka paprika izvor kvercentina, a ljuta sinapinske i ferulne kiseline

Pečurke – sadrže selenijum, bakar, vitamine B grupe i fenole

Informer

Najbolje je da se ishrana bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku

Grožđe – pored ostalog sadrži i antocijane

Maslinovo devičansko ulje – sadrži mononezasićene masne kiseline i oleokantal

Crna čokolada i kakao – bogat izvor flavanola

Paradajz – sadrži likopen

Trešnje – izvor antocijana i katehina

- Sve u svemu, najbolja ishrana je ona koja se bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku – poručuje Dijana Radetić.