Autor: Informer.rs

12.12.2022.

14:01

Foto: pexels.com

Magazin

NAJELI STE SE SARME I RUSKE SALATE? Evo kako da na ZDRAV način skinete kilograme!

Dijeta 10 odsto zasniva se na preporukama nutricionista i lekara da svako mršavljenje veće od 10 odsto telesne težine – jednostavno nije zdravo.

Možda 10 odsto manje kilograma nije ona krajnja težina koju biste želeli, ipak, ova dijeta predstavlja jedan zdrav, kvalitetan i dugotrajan proces gubitka kilograma.

Kako da znate koliko hrane trebate da unesete u toku dana? Jednostavno, na svaki kilogram telesne mase, možete uneti 25 kalorija. Po tome bi npr. čoveku od 70 kg trebalo dnevno 1.750 kalorija. 

Informer

Mršavljenje

Prva nedelja:

1. dan: povrće po izboru, bez ograničenja. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.

2. dan: kuvano meso po izboru (mogu i hrenovke, šunka, naresci pa čak i riba).

3. dan: pirinač ili kačamak (oboje samo blago posoljeni).

4. dan: mlečni dan (jedu se svi mlečni proizvodi s manje masnoća, osim voćnih jogurta).

5. dan: dan jaja (jedu se samo jaja na bilo koji način.

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru).

7. dan: proteinski dan (jede se meso ili riba po izboru).

Informer

Zdrava hrana

Druga nedelja:

1. dan: povrće po izboru i kuvano meso. Može se jesti na različite načine – kuvano, sirovo, dinstano, u salatama, varivima, itd.

2. dan: meso s povrćem.

3. dan: pirinač s povrćem.

4. dan: mlečni dan (uz mlečne proizvode se sada mogu dodavati i prilozi: jaja, salata ili voća).

5. dan: dan jaja (kao prilog se mogu jesti salata, voće ili jogurt).

6. dan: voćni dan (jede se voće po izboru; može sveže, u obliku salata ili kompota).

7. dan: proteinski dan (jede se pečeno meso ili riba po izboru).

Informer

Mršavljenje

Treća nedelja:

Treća nedelja je po planu ishrane ista kao i prva. Nakon ovakvog plana ishrane od tri nedelje, vaš gubitak će biti 10 odsto od početne težine. Možete piti kafu ili čaj bez šećera (zaslađivač može da prođe) za vreme trajanja ove dijete. Od ulja samo hladno ceđeno maslinovo ulje. Preporučuje se minimalan unos soli, a biljni začini su dozvoljeni. Ne koristi se ni zaprška a nije dozvoljen ni unos hleba.