Autor: Informer.rs

03.06.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

KAKO UBRZATI METABOLIZAM? Otkrijte kako da oslabite i da ne vratite kilograme

Za dobro funkcionisanje organizma važna je raznovrsna ishrana koja se fokusira na zdrave masnoće, kvalitetne proteine i mnogo voća i povrća. 

- Metabolizam je izraz za opisivanje zamršenih puteva između ćelija u telu. On, u stvari omogu'ava naše fumkcionisanje - kaže dijetetičarka i autorka Trejsi Lokvud Bekerman, a prenosi MBG.

Ona ističe da postoje zdrava hrana i pića koji mogu podržati zdrav metabolizam.

To su: kvalitetni proteini, zdrave masti, voće i povrće, žitarice od celog zrna, začini, zeleni čaj, voda.

Voće i povrće se uvek preporučuju za zdravu ishranu. Bogati su vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima.

Informer

Jaja

Neka hrana zahteva više energije za probavu i ubrzanje metabolizma. To su različite vrste proteina poput piletine, ribe, nemasne govedine, jaja i mahunarki.

- Konzumiranje hrane bogate proteinima može pomoći u ubrzavanju metabolizma. To je zato što je telu potrebno više energije za razgradnju aminokiselina u proteinima nego za metaboliziranje ugljenih hidrata i masti - kaže Bekerman.

Masnoće često imaju lošu reputaciju, ali nisu sve masti iste.

Hrana poput avokada, orašastih plodova, semenki i maslinovog ulja sadrži korisne mononezasićene i polinezasićene masti koje podržavaju rad ćelija i proizvodnju hormona.

Informer

Avokado

A ako volite dodavati začine svojim receptima, neki mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma.

Ubrzan metabolizam i dobru formu osiguravaju i vežbanje, dovoljno sati kvalitetnog noćnog sna, kao i opušten način života.