29.04.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Zašli ste u godine i želite da sačuvate lepotu? Ove namirnice mogu da vas podmlade

Prvi znaci starenja javljaju se oko 25. godine, i to zato što proizvodnja novih ćelija kože, kao i proteina kolagena i elastina, koji joj daju elastičnost i čvrstinu, polako prirodno opadaju, objašnjavaju dermatolozi.

Prosečna osoba od tada, prema računicama stručnjaka, godišnje gubi 1,5 odsto kolagena i elastina. Ovi proteini obično su sastojci svih krema protiv bora, ali se mogu pronaći i u svakodnevnim namirnicama.

Pijace su pune sezonskog povrća, od voća su krenule jagode, a kako ne biste previše trošili na kreme, uvrstite u jelovnik ove proizvode.

Povrće tamnozelenih listova

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova. Ono je najčešće bogato antioksidansom luteinom, koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi se zadržao mladalački izgled.

Informer

Birajte spanać, kupus, kelj, blitvu, brokoli...

To su: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli.

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću, bogatim vitaminom C, pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi da bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena.

To su: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, šargarepa, jagoda, citrusi.

Informer

Soja podstiče proizvodnju kolagena

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua, kojima možete nadoknaditi 6 odsto kolagena za šest meseci. Soja zbog fitoestrogena i elementa genisteina podstiče proizvodnju kolagena.

Ćuretina

Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu, koji se uz kolagen koristi da bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opušta kožu i stvara one bore koje žene najviše mrze - oko usana i očiju.

Informer

Omega masne kiseline pomažu da koža bude glatka i elastična

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža bude glatka i elastična. Odgovorne su za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja.

Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: riba - losos, tuna, skuša i sardine, morski plodovi, orašasti plodovi - bademi, semenke lana, kao i orasi.

Minerali

Proizvodnju kolagena podstiču i ovi minerali: magnezijum, gvožđe, cink.