Autor: Informer.rs

31.07.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Iskusna stjuardesa otkriva zašto u avionu treba nositi naočare za sunce! Ovo će vas iznenaditi

Stjuardesa Medison Purdi je podelila nekoliko saveta za borbu protiv džet lega, koji bi trebali da pomognu da se osećate sveže nakon dugog leta, kao i da se telo bez problema prilagodi  novoj vremenskoj zoni.

Naime, putovanja u druge vremenske zone često mogu da poremete unutrašnji sat i da izazovu džet leg , posebno stanje umora kada se poremeti prirodan ritam dana i noći na koji je naše telo naviklo.

Informer

Jedan od najboljih saveta stjuardese je da tokom putovanja nosite naočare za sunce.

- Nošenje naočara za sunce po dolasku u novu vremensku zonu je dobar trik da se smanji prekomerno izlaganje dnevnoj svetlosti, a posebno se preporučuje nošenje naočara za sunce tokom putovanja od aerodroma do smeštaja. Ovo bi trebalo da pomogne vašem telu da se prilagodi lokalnom vremenu i da se opustite bez naprezanja očiju -  savetuje Medison.

Informer

 

Drugi njen savet je da podešavanjem telefona možete postići sličan efekat na telo kao i kad koristite naočare za sunce.

Ona kaže da je jedan od glavnih uzroka džet lega poremećaj prirodnog ciklusa spavanja.

- Da biste ovo sprečili, podesite podešavanja na telefonu da automatski isključe plavo svetlo nakon određenog vremena. Plavo svetlo, slično prirodnom dnevnom svetlu, prevari vaše oči da ostanu budne i otežava opuštanje i spavanje - rekla je stjuardesa.

Informer

 

Ona je dodala i da kada putujete od zapada prema istoku, vremenska razlika utiče na džet leg i izaziva problem sa spavanjem.

Da biste to sprečili Medison savetuje da počnete da prilagođavate raspored spavanja nedelju dana pre putovanja tako što ćete svake noći ići u krevet sat ranije.

Ovo će vam pomoći da se lakše pripremite za novu vremensku zonu i da se osećate sveže kada stignete na odredište.

Na kraju, Medison savetuje putnicima da peru zube tokom leta. Naime, pasta za zube pruža osećaj svežine koji pruža brz nalet energije i privremeno eliminiše umor, prenosi Lad Bible.