26.10.2020.

08:42

Foto:

Magazin

NAJMEKŠE TURSKE KIFLE! Prave se lako, a ostaće sveže i do TRI DANA (FOTO)

Sastojci:

500 ml +1 kašika mleka
2 ravne kašike šećera
10 gr suvog kvasca
2 cela jaja
100 gr margarina ili maslaca
1 kašika soli
1 kašika sirćeta
5 grama praška za pecivo
900 gr mekog brašna

Informer

Turske kiflice

Priprema:

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku), prašak za pecivo i sirće pa opet dobro izmešati.

Dodajemo još malo brašna i so i mešamo. Kada smo sve dobro izmešali dodajemo ostatak brašna i mesimo testo.

Testo je mekano i lepljivo i treba da dosta mesiti. Oko 10 minuta. Kako budete mesili testo ono će se vezivati.

Na pola mešenja napravite pauzicu da odmorite ruke. Operite ih i možete blago pouljiti ih. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo.

Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

Zaokružiti pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova.

Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve ka napolje i malo izvrite na stolu. U veliki plah od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju. Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore – dole. Okrenite pa uradite isto.

Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolaste celu kiflu. Na kraju razvucite gorenji deo da bude četvrtast pa završite rolanje.

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.

Ako vam nisu narasle dovoljno slobodno ih ostavite još da rastu.

Da biste ubrzali proces zagrejte rernu izmedju 30 i 40 stepeni pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ovako lepo ne porumene. Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta, pa ručkajte.