Magazin
2 KAJSIJE DNEVNO učiniće mnogo za vaše i ZDRAVLJE i IZGLED! Sjaje su sveže, ali i KAO DESERT! /RECEPT/
Kajsije su idealne i za užinu tokom dijete jer nemajuu puno kalorija, a dobro će vas zasititi. Takođe, ovo voće je bogato kalcijumom, koji nam je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave. Pored kalcijuma, jedan plod kajsije sadrži i kalijum u velikoj količini, bez kog se kalcijum neće pravilno apsorbovati u organizmu.
Sveže kajsije
- čuvaju zdravlje kostiju
- suzbijaju upale
- ublažavaju simptome astme i bronhitisa
- leče anemiju
- štite od infekcija
- otklanjaju umor
- podižu koncentraciju
Kad je voće puno vlakana, ono pomaže i pri snižavanju holesterola, što znači da štiti vaše srce, a kalijum koji se nalazi u kajsiji održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišica.
Kremasti sladoled
Na spomen kajsije prva asocijacija je sočan zalogaj svežeg voća. Međutim, kajsija spada u grupu voća idealnog za pripremu poslastica - kolača, voćnih salata, sladoleda, pekmeza, marmelada… U mnogim kuhinjama sveta vrlo su popularni umaci ili sirupi od kajsije koji se serviraju uz slana jela. Naš predlog je da napravite kremasti sladoled.
Sastojci: 800 g svežih kajsija, ¾ šoljice vode, pola šoljice meda, jedna i po šoljica kokosovog mleka, kašičica ekstrakta badema, kašičica soka od limuna.
Priprema: Kajsije operite, prepolovite i izvadite koštice. Stavite ih u šerpicu, prelijte vodom i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (8-10 minuta). Kad postanu mekane, sklonite ih s vatre, malo rashladite, dodajte med i mešajte dok se med sasvim ne otopi. Smesi dodajte kokosovo mleko, sipajte u blender i mešajte dok ne postane sasvim glatka. Dodajte ekstrakt badema i sok od limuna i dobro promešajte. Sipajte u posudu za sladoled i stavite u zamrzivač na otprilike tri sata. Kad se stvrdne, sladoled izvadite i dobro izmiksajte čime ćete "razbiti" led koji se formirao tokom zamrzavanja. Tako ćete dobiti kremastu strukturu sladoleda.
Uživajte!