03.01.2022.

14:31

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo malo zrno je PUNO ZDRAVLJA! Obara holesterol i šećer, podstiče varenje! (RECEPTI)

Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle, neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi. Iako stara izreka kaže "prost ko pasulj", on je mnogo više od "prostog" ukusnog zalogaja - snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

Sa nanom i đumbirom

Zrna pasulja imaju izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne nutrijente. Odličan su izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrže i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6.

Informer

Prilikom pripreme dodajte začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira...

Prirodni lifting

Šaku pasulja potopite nekoliko sati u vodu, a zatim kuvajte dok ne omekša. Potom ga propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa malo soka od limuna i kašičicom maslinovog ulja, dobro promešajte i namažite na lice, vrat i dekolte. Sačekajte 20 minuta i isperite mlakom vodom.

Ne preporučuju se jedino osobama kod kojih izazivaju gasove, nadutost i grčeve u stomaku, što kod većine zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove pripreme. Da bi se smanjili neželjeni propratni efekti, prilikom pripreme treba dodati začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lovora ili karija.

Hrana i lek

Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica, a povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.

Informer

Crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta više antioksidanata 

Smatra se da namirnice poput pasulja, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome, a posebno je značajno to što ova mahunarka snižava nivo LDL holesterola. Osim toga, vlakna se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brz prodor u krv.
Izvestan broj stručnjaka ističe da ova biljka, zato što je bogata antioksidansima, pomaže i kod različitih oblika raka, a ustanovljeno je da crveni, šareni i crni pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti.

Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se kombinuje sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.

Informer

Čorba sa slaninom 

Sastojci: 3 l supe, konzerva kuvanog belog pasulja, 2 kašike seckanog ruzmarina, 2 čena belog luka, 10 šnita dimljene slanine, 4 šargarepe, 2 glavice crnog luka, stabljika celera, trećina glavice kupusa, so, biber.
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte povrće. Stavite ga u šerpu, dodajte isceđeni pasulj koji ste skuvali tog ili prethodnog dana, zatim seckani beli luk, slaninu i ruzmarin. Sve prelijte supom, posolite i pobiberite po želji, pa kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi.

Informer

Filovane paprike

Sastojci: 300 g pasulja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 6 paprika, so, biber, mlevena crvena paprika.
Priprema:
Skuvajte pasulj, pa ga ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte mlevenu papriku, so, biber i pasulj. Očišćene paprike napunite pasuljem, poređajte ih u dublju šerpu, pa prelijte vodom da plivaju i pustite da se lagano krčkaju. Zapecite ih u rerni, dodajte malo mlevene paprike, sitno naseckani beli luk i peršun.

Informer

Sa kobasicama u paradajz sosu

Sastojci: 4 veće kobasice, glavica crnog luka, 500 ml paradajz sosa, konzerva kuvanog belog pasulja, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
Pikantne kobasice iseckajte na komadiće, pa ih propržite na ulju (do pet minuta), uz povremeno mešanje. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i dinstajte dva-tri minuta. Sipajte paradajz sos i isceđeni pasulj, posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte 15-20 minuta na umerenoj temperaturi. Pre služenja pospite iseckanim mladim lukom.

Informer

Gurmanska pašteta

Sastojci: 300 g pasulja, 5 kašika susamovog ulja, 2 čena belog luka, so, biber, mlevena ljuta paprika.
Priprema:
Skuvajte pasulj, pomešajte ga sa sitno seckanim belim lukom i posolite, dodajte biber i mlevenu papriku, pa prelijte susamovim uljem. Sastojke izmiksajte štapnim mikserom uz postepeno dodavanje vode dok se ne dobije kompaktna masa. Paštetu namažite na tost hleb i ukrasite povrćem po želji.