Autor: Informer.rs

05.09.2023.

12:29

Foto: Shutterstock

Magazin

Isprobajte pinđur sa plavim patlidžanom! Bolji je od ajvara!

Za razliku od ajvara, koji je malo uprženiji, pinđur sa plavim patlidžanom se lakše pravi. Veoma je ukusan i vredi ga uvrstiti na listu onoga što pravite u okviru zimnice

Sastojci:

7 kg paprike

2.6 kg plavog patlidžana

3 kg paradajiza

60 g soli

110 g šećera

200 ml ulja

3 kašike sušenog peršunovog lista ili veza svežeg peršunovog lista

1 glavica belog luka

1 konzervans (nije neophodan)

Informer

Priprema:

Na mašini za meso ili u blenderu samleti paradajz, papriku, patlidžan (koji ste prehodno očistili) i beli luk.

Sve staviti u jednu veliku šerpu na srednju vatru.

Kuvati 2 sata, a posle 2 sata stvaiti so i šećer.

Kada provri, povremeno promešajte. Ako se zgušnjava, promešajte češće.

Posle stavljanja soli i šećera stavite konzervans i peršunov list.

Zatim kuvajte još 1 sat.

Zagrejte tegle u rerni na 100 stepeni 15 minuta, pa sipajte u njih vruć pinđur.

Ako ne stavljate konzervans, vratite napunjene tegle u rernu na sat vremena. Zatim iskljulite rernu i ostavite tegle još pola sata da odstoje.

Kada ih izvadite i zatvorite, uvijte ih u krpu ili peškir i ostavite da se ohlade.

Pinđur čuvajte na suvom i tamnom mestu.