• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

03.09.2023

14:00

Recepti za nikad bolju zimnicu! Paprika na 3 načina za svačija nepca

Shutterstock

Recepti

Recepti za nikad bolju zimnicu! Paprika na 3 načina za svačija nepca

Podeli vest

U ovo doba godine crvena paprika, koja obiluje likopenom, kupuje se na džakove kako bi se spremali ajvar, pinđur, ljutenica.

Paprika je prijatelj kardiovaskularnog sistema, budući da pomaže snižavanju krvnog pritiska. Bogata je vitaminima A i C, kao i antioksidansima, a preporučuje se obolelima od katarakte, bronhijalne astme i osteoartritisa. U ovo doba godine crvena paprika (koja obiluje likopenom) kupuje se na džakove kako bi se spremali ajvar, pinđur, ljutenica.

Ajvar sa šargarepom

Sastojci: 6 kg crvene paprike, 1 kg patlidžana, 1 kg paradajza, 1 kg šargarepe, ulje (750 ml), kašika šećera, konzervans, so.

Priprema: Na roštilju ili u rerni ispeći dobro oprane i osušene paprike, patlidžan, paradajz i šargarepu. Pečeno povrće oljuštiti, pa samleti. Dodati trećinu ulja i staviti da se prži na srednjoj temperaturi. Dužinu prženja odrediti prema tome koliko je tečnosti koju povrće pušta. Povremeno mešati, a posle pola sata dodati još jednu trećinu ulja i posle toga pratiti do kraja, mešajući bez prestanka. Pred sam kraj prženja, kad kašika već počne da ostavlja prve tragove na dnu, posoliti i dodati konzervans, ostatak ulja i šećer.

Foto: Shutterstock

Aromatični pinđur

Aromatični pinđur

Sastojci: 3 kg crvene slatke paprike, 2 kg paradajza, 1 kg patlidžana, 2-3 čena belog luka, 3-4 glavice crnog luka, veza peršuna, veza celera, so, ulje, sirće.
Priprema:
Papriku ispeći, oljuštiti i iseći na deblje trake ili rezance. Paradajz ispeći ili skuvati, oljuštiti od kožice, ispasirati i dodati u paprike. Na ulju izdinstati dve do tri glavice crnog luka, dodati paprike i paradajz i kuvati do željene gustine. Na kraju dodati krupnije iseckan beli luk, sirće, celer, peršun i so. Kratko promešati i sipati u tegle. Savet plus: Neko dodaje šećer za slatkast ukus, a sirće će vam ugušiti pinđur ako ga niste dobro ukuvali ili ako je vodenast. Zanimljiva varijanta je dodavanje pinjola.

Foto: Shutterstock

Paprena ljutenica

Paprena ljutenica

Sastojci: 4 kg patlidžana, 4 kg crvenih mesnatih paprika, 3-10 malih ljutih papričica, 0,5 l ulja, 120 g šećera, 300 ml jabukovog sirćeta, glavica belog luka, so.
Priprema:
Oljuštite patlidžane i stavite ih u vrelu vodu da se kratko blanširaju. Ocedite ih, isecite na štapiće, a paprike i ljute papričice operite i dobro obrišite. Na rešetki rerne zagrejanoj na 220 stepeni ispecite paprike i ljute papričice povremeno ih okrećući. Pečene paprike ostavite da se potpare, pa ih oljuštite, očistite od semena i isecite na trake. U šerpi zagrejte polovinu ulja i na njemu pržite patlidžan dok ne omekša, a onda dodajte paprike. Pržite uz mešanje, pa dodajte šećer, sirće, iseckan beli luk i so. Kuvajte na tihoj vatri još pola sata, vruće razlijte u tegle i stavite na pola sata u rernu zagrejanu na 80 stepeni. Kada ih izvadite, prelijte ljutenicu preostalim uljem, dobro zatvorite i ohladite. Savet plus: Ljutina zavisi od ljutih papričica koje stavljate, bolji ukus daju male crvene čili papričice od zelenih feferona.

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set