Magazin
Napravite pinđur po starinskom receptu naših baka! Uz malo muke imaćete odličnu zimnicu
Pinđur i ajvar se pripremaju na sličan način, ali postoje male razlike u načinu spremanja, kao i u sastojcima. Kod pinđura, naime, nema potrebe da se paprike melju. U gotovom proizvodu su komadići povrća i to je osnovna razlika između ove dve vrste zimnice.
Predlažemo vam da pripremite pinđur po starinskom receptu.
Sastojci:
3 kilograma paprika
1, 5 kilograma paradajza
70 mililitra jabukovog sirćeta
150 mililitra ulja
50 grama šećera,
jedna kašika soli
začini po ukusu (sveži ili suvi peršun, luk u granulama, bosiljak…)
Odaberite mesnate, zdrave crvene paprike sa ravnijom površinom, kako bi se lakše pekle.
Paprike možete peći u rerni na pek papiru ukoliko živite u stanu.
Nakon što ispečete paprike, u veću činiju stavite foliju, pa preko paprike i zatvorite foliju da ne ulazi vazduh. Ostavite pečene paprike tokom noći da se lepo ohlade i zapare, tako ćete ih znatno lakše oljuštiti.
Sutradan je vreme da se ljušte paprike i istovremeno čiste od koštica. Ne morate se truditi da paprike ostanu čitave, jer ćete ih svakako iscepkati u pinđuru.
Što se tiče paradajza, možete ga blago prokuvati i oljuštiti, pa onda naseckati ili ga možete sa korom samleti u secku. Efekat je sličan, ali ako ne volite da osetite koricu povrća pod nepcima, preporučujemo vam prvu opciju. Druga je kratkotrajnija i lakša.