Autor: Informer.rs

05.09.2024.

10:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Recept za najlepši paradajz sos! Napravite najjeftiniju varijatu ove zimnice za tili čas!

Retko ko ne voli domaći sos od paradajza koji su redovno spremale i kuvale naše mame i bake. Ipak, ono što je bitno napomenuti jeste da se on veoma lak za pripremu.

Jedino što će vam oduzeti malo više vremena zbog dugotrajnog kuvanja, ali isplatiće vam se trud jer će ukus biti fatastičan.

Informer

 

Sastojci:

3 kg paradajza
2-3 kašike maslinovog ulja
1 veliki luk
3 čena belog luka, sitno narendana
so po ukusu
1-2 kašičice origana
7-8 listova bosiljka
30 ml limunovog soka ili sirćeta

Priprema:

Za domaći paradajz sos napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa. U međuvremenu pripremite led. Isecite paradajz i urežite plitko "x" na dnu svakog paradajza. Paradajz blanširajte u ključaloj vodi 30-60 sekundi, a zatim stavite u led. Nakon toga oljuštite kožu sa paradajza.

Iseckajte ga na kockice i ostavite sa strane. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crni luk i pržite na laganoj vatri dok ne porumeni, oko 7-8 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 2 minuta.

U šerpu dodajte seckani paradajz i začinite solju, origanom i bosiljkom. Pustite da provri, smanjite vatru i dinstajte 60-90 minuta (dok skoro sva tečnost ne ispari i paradajz ne dobije gustu konzistenciju poput džema). Često mešajte. Na kraju dodajte sirće, promešajte i ugasite vatru. Ako više volite tečni paradajz sos, izradite sos u pire pomoću ručnog blendera. Prebacite u tegle i dobro zatvorite.