• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.09.2024

06:21

5 grešaka koje kvare zimnicu! Svi pravimo ovaj propust, zato i propada brzo

Shuterstock

Recepti

5 grešaka koje kvare zimnicu! Svi pravimo ovaj propust, zato i propada brzo

Podeli vest

Zimnica je savršen način da produžite uživanje u sezonskim plodovima tokom cele godine. Međutim, da bi vaša zimnica ostala sveža i ukusna, važno je izbegavati nekoliko ključnih grešaka.

Zimnica je sjajan način da očuvamo sezonske plodove i uživamo u njihovom ukusu i nutritivnim vrednostima tokom cele godine. Ipak, čak i najiskusniji kuvari mogu napraviti greške koje mogu dovesti do kvarenja zimnice. 

Ako ne obratite dovoljno pažnje na čistoću tokom procesa, lako može doći do kontaminacije koja može prouzrokovati kvarenje. Pre nego što počnete sa pripremom zimnice, obavezno operite ruke, posuđe i opremu. Staklenke i poklopce takođe treba temeljno sterilizovati. Ovo možete postići kuvanjem u vodi ili korišćenjem mašine za sterilizaciju.

Foto: Shuterstock

 

Da biste osigurali da vaša zimnica ostane sveža i sigurna za konzumaciju, važno je izbeći ove česte greške:

Korišćenje svežih sastojaka

 Mnogi prave ovde grešku, gde stavljaju i prezrele plodove. Uvek koristite sveže i zdrave plodove i povrće. Oštećeni ili truli sastojci mogu ubrzati kvarenje zimnice.

Nepravilno pripremanje i pakovanje

Priprema zimnice zahteva preciznost i pridržavanje određenih pravila kako bi se osiguralo da sve bude u redu.

Foto: Shutterstock

 

Nepotpuno kuvanje

Ako pravite zimnicu poput džemova ili pekmeza, važno je da se smesa skuva do odgovarajuće temperature. Nepotpuno kuvana zimnica može sadržati bakterije i enzime koji će prouzrokovati kvarenje. Neodgovarajuće pakovanje: Prilikom pakovanja zimnice, pazite da ne ostavite vazduh u staklenkama. Vazduh može izazvati rast bakterija i plesni. Takođe, uverite se da su poklopci čvrsto zatvoreni kako bi se sprečilo prodiranje vazduha i mikroorganizama.

Nepravilno čuvanje

Čuvanje zimnice na odgovarajućem mestu i u odgovarajućim uslovima je od presudnog značaja za očuvanje njenog kvaliteta:

Neodgovarajuća temperatura

Zimnicu treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu. Izlaganje svetlu i toplini može ubrzati proces kvarenja. Idealna temperatura za čuvanje zimnice je između 10°C i 20°C, u prostoru koji je zaštićen od direktne sunčeve svetlosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Njegova želja da razgovara sa ljudima ruši sve kampanje lažnih vesti! Brnabić: Vučić odlaskom u Podrinje pokazuje da mu je narod na prvom mestu
Politika

Njegova želja da razgovara sa ljudima ruši sve kampanje lažnih vesti! Brnabić: Vučić odlaskom u Podrinje pokazuje da mu je narod na prvom mestu

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da spremnost i želja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će od danas do 9. septembra boraviti u Podrinju, da razgovara sa narodom o projektu "Jadar" ruši sve kampanje lažnih vesti i da Vučić i tim gestom pokazuje da mu je narod na prvom mesto i da će prvo slušati narod.

04.09.2024

10:42

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Svet nije spreman za ovo! NATO pretnje nisu prazne, rat sa Rusijom samo što nije! Prankeri namagarčili "krvavog" Borisa da prizna sve!
SVE REKAO

Svet nije spreman za ovo! NATO pretnje nisu prazne, rat sa Rusijom samo što nije! Prankeri namagarčili "krvavog" Borisa da prizna sve!

Bivši britanski premijer Boris Džonson, kojeg još nazivaju i "krvavi Boris" zbog sabotaže pregovora Rusije i Ukrajine, u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom, izjavio je da bi Zapad trebalo da isporuči Ukrajini rakete „atakams“ i da pomogne u „rušenju“ Krimskog mosta, kao i da direktno uđe u sukob sa Rusijom.

04.09.2024

11:10

Zabava

Džet set

Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira
Srbija

Ovde se čuva jedna od najvećih svetinja Srbije! Istorija koju malo ko zna: Nekada je bio bolnica, a sada jedan od najlepših manastira

Fruškogorski manastiri nisu samo mesta duhovnosti koja se pohode svaki put kada je potrebno pronaći utočište i duševni mir, već i značajni centri istraživanja i proučavanja prošlosti. Zahvaljujući istrajnosti i kontinuitetu postojanja, oni danas baštine i od zaborava čuvaju neke od najvažnijih priča iz davnina, značajnih kako za Frušku goru, tako i za Vojvodinu i čitavu Srbiju.

03.09.2024

23:07