Autor: Informer.rs

21.10.2024.

17:00

Foto: Shuterstock

Magazin

4 ključne namirnice za gust džem! Videćete koliko je lepši nego kad je ređi

Pripremili ste džem od svog omiljenog voća, ali je njegova konzistencija ređa nego što ste očekivali. Uz nekoliko jednostavnih trikova, možete ga lako popraviti.

Ako ste strastveni kuvar koji pravi džem kod kuće, ovi saveti će vam pomoći da dobijete idealnu gustinu:

Čia semenke

Čia semenke su prirodan zgušnjivač koje upijaju vlagu iz voćnog pirea, čime se postigne željena konzistencija džema bez dodatne toplote ili šećera.

Informer

 


Kukuruzni skrob je popularno sredstvo za zgušnjavanje, koje se može koristiti u džemovima, sosovima, supama i glazurama. Idealna je opcija za džem sa smanjenim sadržajem šećera. Imajte na umu da može učiniti džem blago mutnim. Pomešajte kukuruzni skrob sa vodom da biste dobili kašu, a zatim je dodajte u smesu džema. Pustite da provri, i džem će se brzo zgusnuti.

Pektin

Komercijalni pektin je odličan za zgušnjavanje džemova napravljenih od voća s malim sadržajem pektina, kao što su džemovi od kupina. Dolazi u obliku praha ili tečnosti. Ako koristite praškasti pektin, dodajte ga voćnom soku ili pirea pre zagrevanja. Nakon što džem prokuva, dodajte šećer. U slučaju tečnog pektina, prvo prokuvajte voćni sok ili pire sa šećerom, a zatim dodajte pektin.

Želatin

Želatin može biti zahtevniji za upotrebu, ali je odličan način za spasavanje tečnih džemova. Najjednostavnije je da ga omekšate u vrućoj vodi, a zatim ga dodate u džem tokom kuvanja.

Ponovo prokuvajte

Ako je vaš džem i dalje tečan nakon što se ohladio, sipajte ga ponovo u šerpu i prokuvajte. Kuvajte dok ne primetite da se smanjuje i postaje gušći.

Primenom ovih trikova, vaš džem može dobiti savršenu konzistenciju koju ste želeli!