• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

02.10.2024

12:00

Priprema za kuvanje džema! Ovo svaka iskusna domaćica treba da zna

Shuterstock

Recepti

Priprema za kuvanje džema! Ovo svaka iskusna domaćica treba da zna

Podeli vest

Sezona spravljanja džema i marmelada je u toku. Pre nego što odaberete recept i prionete na spremanje, podsetite se i ovih stvari koje su vrlo značajne za kvalitet.

Tegle

Ako ih punite vrućim sadržajem, dovoljno je da ih pre punjenja operete. U ostalim slučajevima treba ih pre toga sterilisati: operite ih i stavite u veliku posudu. Napunite posudu vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite sa vatre, ali držite u vodi sve do upotrebe.

Pre punjenja ih ostavite da se ocede. Proverite i da li se poklopac dobro zatvara. To je važno, jer ukoliko prodre vazduh, pojaviće se buđ. Napunite teglu vrućom vodom, zatvorite i okrenite naopačke. Ako voda ne curi, punite.

Voće

Plodovi treba da budu zreli i zdravi, a pre pripreme samo ih operite.
Limun za bolje želiranje Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova. Sok limuna dodajte postupno, da ne preterate.  

Foto: Shuterstock

 

 

Provera gustine

Da biste proverili da li se džem dovoljno kuvao, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako je gusta, kuvanje je završeno. Ako je retka i klizi sa kašičice kad je podignete, nastavite da kuvate.

SAVET PLUS

Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi, pa za njihovu pripremu treba manje šećera. Ako želite da smanjite šećer, u prodavnicama zdrave hrane može se naći pektin jabuke, koji se dobija iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje. 



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Preminuo Čedomir Božić
Politika

Preminuo Čedomir Božić

Šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Čedomir Božić preminuo je danas u 41. godini u Briselu, rekao je za Tanjug Ognjen Dopuđ iz Fonda za evropske poslove Vojvodine.

21.12.2024

14:52

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set