Autor: Informer.rs

14.09.2023.

14:50

Foto: Shutterstock

Magazin

Franncuski kuvari pripremaju jelovnik za sportiste na Olimpijskim igrama! Ovo će biti glavno jelo!

U pripremi jelovnika za sportiste učestvuju slavni francuski kuvari. Oni uglavnom stavljaju naglasak na vegetarijanski način ishrane.

Kuvar sa Mišelinovom zvezdom Akrama Benalal služi razne šnicle, hamburgere i drugo meso u svojim restoranima, ali će njegovo glavno jelo za Olimpijadu biti - musli od kvinoje.

Informer

On je jedan od tri nagrađivana kuvara koji će sledećeg leta nadgledati francusku hranu za 15.000 sportista u Olimpijskom selu. Drugi je Aleksandar Macija, bivši profesionalni košarkaš, koji nudi recepte na bazi leblebije, graška, cvekle i dimljene ribe sa blitvom.

Informer

Oni sarađuju sa velikom grupom za hranu Sodeko Live!, koja upravlja restoranima i čiji je ključni cilj smanjenje ugljenika i  korišćenje manje životinjskih proteina.

Macija tvrdi da će trećina proteina u 500 jela biti od povrća, a jedno od prepoznatljivih jela biće zeleno sočivo iz Pariske regije sa skirom (vrsta jogurta), korijanderom i kukuruznim uljem.

Informer

Francuzi jedu u proseku 113 kilograma mesa godišnje – više od većine evropskih zemalja i skoro duplo više od svetskog proseka.

- Ali pošto se zemlja obavezala da će smanjiti potrošnju mesa iz ekoloških razloga, Olimpijske igre bi mogle označiti prekretnicu - rekao je istoričar hrane Luk Bijenas.

Naravno, u olimpijskom selu će i dalje biti dosta mesa.

Poslednja od tri vrhunska francuska kuvara je Amandin Šanjo, koja je za svoje prepoznatljivo jelo izabrala biserke (kokoške poreklom iz Afrike) sa rakovima.

Informer

Ali samo povrće ne može da zadovolji sve potrebe vrhunskih svetskih sportista, rekla je Helen Difrans, jedriličarka i nutricionista koja je u odboru sportista za 2024. godinu.

- Vegetarijanstvo je veliki trend, ali to nije nešto što možemo da nametnemo svima -  rekla je ona za AFP.