Autor: Informer.rs

21.06.2023.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OTKRIJE ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS Oslabite uz pomoć ugljenih hidrata

 Dijeta uz pomoć ugljenih hidrata je efikasna, ako znate da izračunate koliko ugljenih hidrata ima u određenim namirnicama.

- Glikemijski indeks se koristi za klasifikaciju namirnica koje sadrže ugljene hidrate, njihov potencijal za povećanje šećera u krvi i koliko brzo podižu šećer u krvi - kaže endokrinolog Aleksandar Vilijams.

Glikemijski indeks se zasniva na shvatanju da nisu svi ugljeni hidrati jednaki.

Drugim rečima, ugljeni hidrati u različitim namirnicama se različito ponašaju u telu.Jednostavni ugljeni hidrati kao što su šećeri koji se nalaze u tečnostima i slatkim desertima - se razlažu brže od složenijih ugljenih hidrata koji se nalaze u nekom povrću i hrani.

Kao rezultat toga, vaš šećer u krvi raste, a zatim brzo pada. Vremenom, lekari veruju da ovi stalni skokovi i padovi igraju važnu ulogu u tome da ljudi postanu otporni na insulin.

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom je ona koja se zasniva na hrani koja neće izazvati nagle promene šećera u krvi.

Informer

Vilijams napominje da namirnice sa većim sadržajem masti i proteina imaju tendenciju da se sporije apsorbuju i stoga imaju niži glikemijski indeks.