Foto: Shutterstock
Magazin
OTKRIJE ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS Oslabite uz pomoć ugljenih hidrata
Dijeta uz pomoć ugljenih hidrata je efikasna, ako znate da izračunate koliko ugljenih hidrata ima u određenim namirnicama.
- Glikemijski indeks se koristi za klasifikaciju namirnica koje sadrže ugljene hidrate, njihov potencijal za povećanje šećera u krvi i koliko brzo podižu šećer u krvi - kaže endokrinolog Aleksandar Vilijams.
Glikemijski indeks se zasniva na shvatanju da nisu svi ugljeni hidrati jednaki.
Drugim rečima, ugljeni hidrati u različitim namirnicama se različito ponašaju u telu.Jednostavni ugljeni hidrati kao što su šećeri koji se nalaze u tečnostima i slatkim desertima - se razlažu brže od složenijih ugljenih hidrata koji se nalaze u nekom povrću i hrani.
Kao rezultat toga, vaš šećer u krvi raste, a zatim brzo pada. Vremenom, lekari veruju da ovi stalni skokovi i padovi igraju važnu ulogu u tome da ljudi postanu otporni na insulin.
Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom je ona koja se zasniva na hrani koja neće izazvati nagle promene šećera u krvi.
Informer
Vilijams napominje da namirnice sa većim sadržajem masti i proteina imaju tendenciju da se sporije apsorbuju i stoga imaju niži glikemijski indeks.