11.07.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Da li ste probali lubenica dijetu? Evo primera jelovnika za 5 dana

U borbi protiv vrućine, lubenica je najukusniji saveznik. Sem što sladi i rashlađuje, glavni je sastojak više letnjih dijeta. Ipak, petodnevna detoks dijeta je najpopularnija i daje odlične rezultate, jer u isto vreme pomaže da skinete višak kilograma i očistite organizam. 

Šta je čini posebnom? 

Lubenica se gaji zbog zrelih, slatkih osvežavajućih plodova. U ishrani se koristi u svežem stanju, ali se od nje mogu pripremati sokovi, sirup i slatko, a iz semena se izdvaja ulje bogato vitaminom D. Plod lubenice je bogat prostim šećerima, posebno fruktozom i pektinom, zatim gvožđem, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, vitaminima C, A, B1 i B6. Ona sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanata, koji joj daje crvenu boju i osvežavajući ukus. Dokazano je da likopen štiti od raka prostate, dojke, grlića materice i pluća, piše Dijeta

Informer

Omiljeno letnje voće

Osim toga, ovo voće poboljšava pH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga, podstiče rad bubrega i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma, čime sprečava pojavu urinarnih infekcija. Obloge sa sokom ili od kore lubenice povoljno deluju na opekotine i pojedine kožne bolesti.

Čajevi i sokovi

Lubenica sadrži visok procenat vode, čak 92 odsto, a niske je kalorijske vrednosti; sto grama ovog voća ima svega 30 kalorija, pa zato predstavlja savršenu zamenu za slatkiše, zbog čega se često koristi u dijetalnom režimu ishrane. 

Informer

Od lubenice napravite smuti

Posle pet dana dijete napravite pauzu od nedelju dana, a onda je, po želji, možete ponoviti još jednom. Dijeta sa lubenicama “traži” i dosta tečnosti pa svakoga dana treba piti osam čaša vode, čaja ili sveže ceđenog soka.

Informer

UPOZRENJE! Ovakav metod ishrane drastično smanjuje broj unetih kalorija i ne treba da se prati dugoročno!