29.07.2023.

10:30

Foto: freepik

Magazin

Preko dana sve bude dobro, a uveče možeš da pojedeš sve živo? Evo kako da sprečiš prejedanje - caka je u unošenju ugljenih hidrata

Kada se radi o ishrani, pokazalo se da mnogi nemaju baš zdrav odnos prema istoj, pa da se vode raznim restrikcijama, koje na kraju imaju samo loš efekat.

Nutricionistkinja Nada Vogt objasnila je zašto dolazi do večernjeg prejedanja i kako to možete da sprečite:

- Da li se pronalaziš u  scenariju gde si tokom dana "super", a onda od poslepodne kreće da se budi u tebi nezasita zver i jela bi sve i svašta? Tu i tamo uspevaš da se kontrolišeš, ali što se veče više približava, tvoja snaga volje je sve slabija?

Nisi sama, niti je do toga da sa tobom nešto nije u redu. A nije ni do toga da nisi karakter i slično. Ovo je samo najnormalnija posledica nedovoljnog unosa hrane tokom dana. Jer tokom dana, dok si u gužvi i obavezama, potrebu za jelom možeš lakše da potisneš, ali kako se dan privodi kraju i ti si u svojoj kući, tj. svojoj komfor zoni, kreće i manifestacija nezadovoljenih potreba - navodi nutricionistkinja i otkriva neke od koraka koje možete da preduzmete kako bi pomogli sebi:

Informer

prejedanje

1. Nemoj da se plašiš ugljenih hidrata, posebno ne skrobnih i toga da su oni deo tvojih porcija. Oni upravo i služe da ti daju energiju kako za telo tako i za mozak. A to bi bili: hleb, pasta, krompir, žitarice, mahunarke...

2. Obrati pažnju da u obrocima ima dovoljno proteina, bilo životinjskog, bilo biljnog porekla, koji god ti je više po ukusu.

3. Ako ti je ručak oko 1-2, a večera oko 6-7, kada dođes kući, u tom periodu između ne bi bilo loše da dodaš jednu mini užinu, kako upravo do te večere ne bi izgladnela i pregladnela. Kad pregladniš nije ti baš do spremanja nekog nutritivno kvalitetnog obroka, veća je verovatnoća da ćeš se dohvatiti raznoraznih grickalica i samim tim i jesti daleko iznad svojih potreba.

Nije teško, ali znam da mnogima koji se bore sa poremećenim odnosom prema ishrani ovo zapravo može biti veliki izazov. Uvek možeš da daš sebi šansu i probaš - ističe nutricionistkinja.