Magazin
Keto dijeta! Evo zašto je važno da jedete puno povrća
Evo opšteg pregleda keto dijete:
Ograničite unos ugljenih hidrata
Cilj je konzumirati oko 20-50 grama neto ugljenih hidrata dnevno. Neto ugljeni hidrati se dobijaju oduzimanjem vlakana od ukupnog unosa ugljenih hidrata.
Povećajte unos masti
Masti čine oko 70-75 odsto ukupnog unosa kalorija na keto dijeti. Zdrave izvore masti uključuju avokado, maslinovo ulje, maslac, orašaste plodove i semenke, kokosovo ulje i masnu ribu.
Umeren unos proteina
Proteini čine oko 20-25 odsto ukupnog unosa kalorija. Odaberite visokokvalitetne izvore proteina poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda.
Jedite puno povrća
Odaberite povrće koje je nisko u ugljenim hidratima, poput lisnatog zelenila, brokolija, karfiola, paprike, tikvica i kupusa.
Pratite unos elektrolita
Smanjeni unos ugljenih hidrata može dovesti do gubitka elektrolita. Pazite na unos soli, kalijuma i magnezijuma.
Napomena:
Keto dijeta može biti korisna za neke ljude, ali nije prikladna za sve. Osobe sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, bolesti srca ili problema sa bubrezima, trudnice i dojilje, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što započnu keto dijetu.