01.10.2023.

12:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Znate da treba regulisati ishranu, ali i ove 4 stvari su podjednako važne za gubljenje kilograma

Kada se radi o gubljenju kilograma, nema sumnje da je ishrana ta koja ključ za uspeh. Međutim, postoje i druge stvari, koje su podjednako važne, a na koje mnogi zaboravljaju.

Detaljnije o tome objasnila je i nutricionistkinja Marija Đurković:

- Kao kada vam kažemo da jedan zdrav obrok neće popraviti zdravlje, niti će ga jedan loš pokvariti, isto bi se moglo reći i za brigu o ishrani koja zanemaruje ostale važne segmente našeg života - kaže nutricionistkinja i podseća šta još, pored izbalansirane ishrane i optimalne hidratacije, utiče na zdravlje:

Informer

fizička aktivnost

BUDITE FIZIČKI AKTIVNI koliko možete, a idealno bi bilo 150 minuta umerene aktivnosti nedeljno (brzi hod, vožnja bicikla i sl.) ili 75 minuta nedeljno, intenzivne aktivnosti.

SPAVAJTE DOVOLJNO, jer kvaklitetan san regeneriše telo i prioritet neka vam bude da se budite naspavani i odmorni. 7-9 sati sna u toku noći je neka opšta preporuka.

UPRAVLJAJTE STRESOM, jer je moderan život prebrz i do našeg mozga svakodano dolazi velik broj informacija. Ograničite čitanje portala sa vestima, vreme gledanja TV-a, korišćenja telefona (posebno pred spavanje)...

BRINITE O MENTALNOM ZDRAVLJU. I ono je podjednako važno, kao i fizičko. Uvedite aktivnosti koje vam pomažu da se opustite, razgovarajte sa vama bliskim ljudima ili potražite pomoć stručnjaka ako osećate da ne možete sami.