Magazin
Ishrana dijabetičara! Mogu jesti i 6 puta dnevno, ali samo pod ovim pravilima
Dijabetes je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina, koji je odgovoran za pravilan metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.
Savet je da dijabetičari, a naročito oni koju boluju od dijabetesa tipa 1, imaju 5 ili 6 obroka u toku dana, tri velika (doručak , ručak, večera ) i dve užine između obroka. Takođe, kako bi se izbegla noćna hipoglikemija, može se ubaciti i šesti obrok pred spavanje.
Unos ugljenih hidrata i masti dozvoljena je prepodne, za vreme ručka proteini (meso) i povrće (bareno, sveže), užina prepodne (voće) , popodne oko 16 h (mleko ili jogurt), večera - proteini , nikako ugleni hidrati! (meso, riba, sveži sir sa povrćem).
Dozvoljeno je korišćenje svežih namirnica (povrće, voće, jaja, meso, mlečni proizvodi), ali je potrebno voditi računa o količini. Takođe možete koristiti i smrznute proizvode (povrće, voće, meso), zatim proizvode specijalno pripremljene za dijabetičare (razne vrste sladila, džemova, keksa, čokolade, testenina, hleba, testa, napitke i dr.), kojih sve više ima na našem tržištu.
Potrebno je izbegavati konzervisano voće, povrće, meso, polugotova ili gotova jela (osim specijalno pripremljenih za dijabetičare).
Sve namirnice bi trebalo da imaju nizak glikemijski indeks, a hrana nikako ne treba da bude pohovana ili pržena, već sveža ili kuvana na pari.
Još neki dozvoljeni načini pripreme hrane su:
kuvane pod parom (pretis lonac)
pečene u teflonskoj posudi
kuvane na pari
dinstane
pečene u rerni
pečene u aluminijumskoj foliji
pečene na roštilju