07.11.2023.

17:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Prva pomoć kod dijareje! Prirodna supica sa samo tri sastojka napraviće čudo

Svako od nas u nekom periodu godine ima problema sa probavom. Što zbog zbog promene klime, hladnog vremena kada vladaju virusi i bakterije, trovanja hranom, dolazi do nelagodnog stanja u stomaku koje često zna da stvara ozbiljne probleme, pored toga što je jako dosadno pa smo često na wc šolji nego van nje. 

Pored lekova tokom takvih stanja za zaustavljanje dijareje, najefikasniji prirodni domaći recept koji pomaže jeste i supica sa šargarepom i pirinčem. 

Supica rešava čak i najgori oblik dijareje, a veoma jednostavno se sprema.

Potrebna su vam bukvalno samo tri sastojka: 

Šargarepa

Pirinač

Kocka kokošije, goveđe ili supe sa povrćem

U 1l ključale vode stavite dve krupno rendane šargarepe i pola kafene šoljice pirinča. To sve kuvajte jedan vremenski period dok ne primetite da su šargarepa i pirinač omekšali. Zatim dodajte kocku supe po izboru pa sve dobro promešajte i kuvajte još par minuta. 

Sipajte u tanjir i konzumirajte uz dvopek. 

Informer

Poznato je da je šargarepa bogata vitaminima, kao i da pirinač ima izuzetno hranljivo dejstvo. 

Šargarepa sadrži betakaroten, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju. Takođe sadrži dosta vitamina, kao što su A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor.

Šargarepa je idealna za: karijes, cirkulaciju i visok krvni pritisak, probleme sa varenjem, konstipaciju (zatvor), dijareju, crevne parazite, plodnost. 

Informer

Pirinač je izvor vitamina B – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne (B6) i pantotenske kiseline (B9), koje pomažu u jačanju nervnog sistema, kože, kose i kostiju, kao i vitamina PP i E. Najveći deo vitamina rastvorljivih u mastima nalazi se u pirinčanim klicama, koje su bogate mastima.

Pirinač pomaže kod akutnih i hroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta, dijareje,dizenterije, gastritisa, čira na želucu,povećane kiselosti želuca, adhezivnih procesa u crevima.

Informer

Savet: U slučaju ako osećate neke ozbiljne tegobe posavetujte se sa svojim izabranim lekarom.