Autor: Informer.rs

27.10.2023.

08:11

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo je ishrana za masnu jetru! Reagujte na vreme

Masna jetra nastaje usled raznih faktora, a najčešće usled gojaznosti i alkoholizma. Takođe se javlja i nakon gladovanja ili kad osoba pati od dijabetesa. Zato je važno voditi na vreme računa o zdravlju i sprovesti odgovarajući režim ishrane. 

Masna jetra najčešće prolazi bez simptoma, sa uvećanjem jetre, a nekada se javljaju tišteći bol pod desnim rebarnim lukom i lake tegobe sa varenjem. 

Informer

 

Lečenje zavisi od uzroka nastanka masne jetre. Svodi se na apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, primenu lekova i unosa većih količina ugljenih hidrata i proteina u ishrani.

Lekari preporučuju smanjenje telesne težine i regulisanje ishrane. 

Dijeta za masnu jetru ima značajnu ulogu kako u očuvanju zdravlja jetre tako i u njenom oporavku i sprečavanju težih oboljenja.

Dijeta za masnu jetru

Ova dijeta  obuhvata:

Voće i povrće i biljke bogate vlaknima poput mahunarki i celih žitarica. Važno je značajno smanjiti unos procesuirane hrane i pića, uključujući one sa visokim sadržajem šećera, soli, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti. Posebno je važno prestati sa konzumacijom alkoholnih pića.

Informer

 

Kada su meso i riba u pitanju preporučuje se da birate nemasne vrste. Najbolje opcije su pileće i ćureće meso. Jaja ne morate da izbacite iz svoje ishrane, ali bi trebalo da smanjite količinu žumanaca, zbog prevelike količine holesterola.

Možete koristiti mleko i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti, ali izbegavajte one sa visokim procentom.

Izbacite iz upotrebe beli hleb i peciva od belog brašna, kao i masna peciva kao što su burek i različite vrste pita. Konzumirajte proizvode od integralnih žitarica sa dodatkom semenki koje u sebi sadrže zdrave masti.

Informer

Lekari preporučuju da iz ishrane puter, margarin i rafinisana biljna ulja. U ishranu uvrstite hladno ceđena ulja (maslinovo ulje je jako dobro za jetru), ali nemojte ih termički obrađivati.

Poželjno je da povećate unos povrća jer time povećavate unos vlakana u organizam. Budite oprezni sa konzumacijom kupusa, karfiola i kelja i ostalog povrća koje izaziva nadimanje.

Takođe, poželjno je jesti sveže voće, jer je ono savršen izvor vitamina, ali i odlična zamena za slatkiše. Slatkiši se ne preporučuju, a treba izbegavati i  sušeno voće zbog povećane količine šećera, kao i koštunjavo voće zbog povećane količine masti.

Alkohol je zabranjen, a preporučuje se svakodnevna konzumacija biljnih čajeva i što veće količine vode.