30.10.2023.

10:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Obratite pažnju! Ovih 6 namirnica su zdravije kada se skuvaju

Iako često možete čuti da je većina sirovih namirnica baš ono što vam je potrebno kako biste bili zdravi, postoje i one čije ćete benefite najviše iskoristiti kada ih skuvate. 

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Naučnici su otkrili da je neko povrće zapravo mnogo hranljivije kada se kuva, a posebno ovih 6 namirnica:

Pečurke sadrže velike količine antioksidansa ergotioneina, koji se oslobađa tokom kuvanja, a zna se da antioksidansi pomažu u razbijanju „slobodnih radikala“ – hemikalija koje mogu da oštetete naše ćelije, izazivajući bolest i starenje.

Kuvanje bilo kojom metodom, značajno povećava antioksidans likopena u paradajzu. Likopen je povezan sa manjim rizikom od razvoja niza hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Špargla je povrće koje kuvanjem oslobađa vitamine A, B9, C i E. Kuvanjem špargle razbijaju se njeni ćelijski zidovi, čineći vitamine A, B9, C i E dostupnijim za apsorpciju.

Informer

spanać

Zagrevanje spanaća oslobađa vezani kalcijum, čineći ga dostupnijim telu za apsorpciju. Istraživanja pokazuju da spanać na pari održava nivoe folata (B9), što može da smanji rizik od određenih karcinoma.

Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena nego sirova, supstancu koja se zove karotenoid i koju telo pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin rastvorljiv je u mastima, podržava rast kostiju, vid i imuni sistem.

Paprike su odličan izvor antioksidanata koji jačaju imuni sistem, posebno karotenoida, beta-karotena, beta-kriptoksantina i luteina. Toplota razbija ćelijske zidove, čineći karotenoide lakšim da ih naše telo apsorbuje.