12.11.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ko broji kalorije, gubi vreme! Zašto bi trebalo da odustanete od ovog načina da smršate?

Ako ste počeli da brojite kalorije pred svaki obrok u nadi da ćete tako na zdrav način dovesti liniju u red, bolje je da odustanete. Mnogi nutricionisti su skeptični prema brojenju kalorija i smatraju da je to gubljenje vremena. Među razlozima zašto bi to trebalo da uradite, kako prenosi "Women's health", navode da se psihološki dugo ne može izdržati striktno vođenje evidencije o svemu što se pojede, ali i da se zbog kalorijski istih vrednosti namirnica često jede i nezdravo, pa efekat nije mršavljenje nego gojenje.

Na početku će vas "brojanje kalorija" oduševiti i bićete odlučni. Ali vremenom, bukvalno za nekoliko nedelja ili čak dana, umorićete se od brojanja kalorija svake jabuke, mandarine ili kašičice cimeta.

Informer

Obraćajte pažnju na kvalitet namirnica

Ako pogledate nekoliko tabela kalorija, brojevi u njima mogu da budu različiti čak i ako je reč o istim namirnicama. Osim toga, nemoguće je izmeriti svaki pojedinačni proizvod.

Kvalitet, a ne kvantitet

Brojanje kalorija a neobraćanje pažnje na kvalitet namirnica siguran je način da se izgubite na putu ka svom cilju. Na primer, slatkiši i orasi mogu imati istu količinu kalorija, ali se njihov sastav veoma razlikuje. Od oraha dobijate korisne materije, a slatkiši će ostaviti trag oko struka i na kukovima.

Informer

Što veće odricanje, to teži psihički pritisak

Nesrećni ste

Ponekad postoje trenuci kada želite da pojedete nekoliko komada čokolade ili kroasan, ali vas misli o kalorijama ne napuštaju i već računate koliko čučnjeva morate da uradite. To čini ljude nesrećnim, izaziva negativne misli jer ova metoda u ishrani predstavlja veliki psihički pritisak za njih.

Kad je korisno

Brojanje kalorija može biti korisno onima koji žele da izgube težinu, a ne znaju koliko hrane im je potrebno za normalan život tokom dana. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 55 odsto muškaraca i 30 odsto žena to ne zna. Preporuka SZO je da odrastao muškarac dnevno treba da unese 2.500, a žene 2.000 kalorija.