29.11.2023.

12:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Evo zašto je važno da jedete spanać i limun zajedno! Nikada ne biste pomislili šta ova kombinacija čini po vaš organizam

Mnogi ljudi konzumiraju hranu ne razmišljajući dovoljno o koristi koju mogu da dobiju iz nje. Određene kombinacije namirnica zapravo imaju dosta benefita po naš organizam, o čemu je detaljnije objasnila nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Zdrava ishrana nije samo hrana koju jedemo, već i način na koji kombinujemo namirnice kako bismo maksimalno iskoristili benefite za naše telo. Gvožđe je esencijalni mineral za ljudsko telo, jer je ključni sastojak hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima, koji omogućava transport kiseonika iz pluća do svih ćelija i tkiva u organizmu - navodi nutricionistkinja i dodaje:

- Održavanje odgovarajućeg nivoa gvožđa je važno za prevenciju anemije i održavanje vitalnosti, budući da nedostatak ovog minerala može dovesti do umora, slabosti i smanjene sposobnosti tela da se bori protiv infekcija. Kako bi uvek održali optimalan nivo gvožđa u krvi, važno je pravilno kombinovati sastojke koje sadrže gvožđe, kako bi se ono na najbolji način sintetisalo - ističe nutricionistkinja i otkriva neke od dobrih kombinacija:

Informer

spanać

Spanać i limun

Spanać je bogat gvožđem, ali takođe sadrži fitate koji mogu otežati apsorpciju ovog minerala. Dodavanje limuna (izvor vitamina C) spanaću pomaže u povećanju apsorpcije gvožđa.

Humus i crvena paprika

Humus, napravljen od leblebija (bogatih gvožđem), zajedno sa crvenom paprikom (punom vitamina C), čini ukusnu zakusku, koja podstiče apsorpciju gvožđa.

Kinoa i brokoli

Kinoa je izvrstan izvor gvožđa i proteina, dok brokoli (sadrži vitamin C) čini savršen dodatak za povećanje apsorpcije ovog minerala.

Crna čokolada i bobičasto voće

Crna čokolada, posebno ona sa visokim sadržajem kakaoa, ima gvožđe, a bobice (kao što su borovnice i maline) doprinose povećanoj apsorpciji gvožđa, zahvaljujući vitaminu C.

Ova ukusna i raznovrsna kombinacija, ne samo da će zadovoljiti vaše ukuse, već će vam i pomoći da iskoristite sve prednosti gvožđa. Zapamtite, raznolika ishrana i pravilna kombinacija namirnica ključ su održavanja optimalnog zdravlja.