03.12.2023.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Namirnice koje štite intimno zdravlje! Jaja čuvaju grudi, ananas čini da lepo mirišete

Žene koje redovno posećuju ginekologa i imaju siguran seks, nemaju razloga za brigu. Ali, nije štetno da obrate pažnju na to šta jedu, jer stručnjaci tvrde da određene namirnice deluju blagotvorno na grudi i intimine delove tela, piše "Kosmopoliten". Isprobajte njihove savete! 

* Jaja, losos, šitaki pečurke i tunjevina bogati su vitaminom D i smanjuju rizik od tumora, pa tako pomažu da vaše grudi ostanu zdrave.

* Ispijanjem dve do tri šoljice kafe dnevno možete smanjiti rizik od nastajanja agresivnog oblika raka dojke. 

* Probiotski jogurt obnavlja dobre bakterije i sprečava gljivične infekcije.

* Probajte da jedete mekinje, pasulj, bobičasto voće ili žitarice da biste uneli vlakna u organizam. Namirnice koje su bogate vlaknima mogu da eliminišu višak estrogena koji je uskladišten u vašem telu. 

Informer

Pasulj eliminiše višak estrogena

* Spremajte jela s maslinovim uljem, jer monozasićene masti i antioksidansi u njemu smanjuju rizik od nastanka raka dojke. Jedna studija je čak pokazala da maslinovo ulje zaustavlja rast malignih ćelija.

* Voda je značajna za celokupno zdravlje, ali ukoliko popijete osam do deset čaša vode dnevno, ona vam pomaže da vagina ostane vlažna. 

* Suncokret, badem ili lešnik sprečiće suvoću vagine. 

* Citrusi, kao što su pomorandže, ananas, limun, limeta, kao i grožđe, mogu da učine da vaša vagina ima prijatniji miris.  

Ne izbegavajte orahe

U istraživanju katedre za medicinu univerziteta Maršal urađen je eksperiment tako što je jedna grupa miševa hranjena sa dva grama oraha dnevno, a druga grupa nije dobijala orahe. Miševi iz prve grupe su u roku od 34 dana smanjili šansu za dobijanje raka za 50 odsto.