05.12.2023.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Keto dijeta nije baš naivna! Priča se o gubitku kilograma, a mnogi ne znaju koji su rizici po zdravlje

Keto dijeta je ishrana sa veoma niskim unosom ugljenih hidrata, umerenim unosom proteina i visokim unosom masnoća. 

Cilj ove dijete je dovesti telo u stanje ketoze, metaboličko stanje pri kojem telo pretvara masti u energiju. Problem koji se javlja na početku dijete je "keto grip" - period smanjene energije i mentalne funkcije, često praćen napadima gladi, poremećajima sna, problema s probavom, manjkom volje i ograničenom fizičkom izdržljivošću. Uz dovoljan unos tečnosti i odmor, ovi simptomi traju do nedelju dana.

Informer

dijeta

Keto dijeta je ekstremna u smanjenju ugljenih hidrata. Dozvoljen je dnevni unos od oko 20 grama, što predstavlja pola krompira ili jednu jabuku, navodi se na jednom Instagram profilu, posvećenom zdravom životu.

Negativne nuspojave:

Kiselost tela se povećava, crevna flora takođe može da se izmeni u digestivnom traktu, pa se javljaju svrab, neprijatan miris znoja i mokraće, zadah iz usta, kao i zatvor. 

Keto dijetom se ne unosi dovoljno vitamina, minerala i vlakana, pa kratkoročni gubitak težine može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Osim toga, keto dijeta često vodi ka jo-jo efektu - pridržavamo se ishrane izvesno vreme, a potom se nastavi sa starim režimom i kilogrami se vraćaju.