Foto: Shutterstock
Magazin
Niskokalorična, odlična za probavu, ali i srce! Ova namirnica će vas sačuvati od bolesti tokom hladnih dana
Kada se radi o ishrani, nema sumnje da postoje određene namirnice koje i te kako mogu da poboljšaju zdravlje.
Jedna od njih je i celer, o čemu je detaljnije govorila nutricionistkinja Ivana Mišić:
- Iako se koren celera često koristi u kulinarstvu za pripremu supa, tu je i celer štapić koji se takođe na razne načine može (i treba) koristiti u kulinarstvu, posebno zbog svojih prednosti - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to prednosti:
Bogat izvor vlakana:
Vlakna su ključna za probavu i održavanje ravnoteže šećera u krvi. Celer štapići su odličan način da osigurate svojim crevima pravilnu podršku. ⠀
Niskokaloričan je i pun hranjivih materija:
Celer ima malo kalorija, oko 16kCal na 100g, ali obiluje vitaminima i mineralima poput vitamina K, A i C i folne kiseline.
Informer
Smanjuje upalu:
Antioksidanti prisutni u celeru mogu pomoći u smanjenju upale u telu, čime podržavaju opšte zdravlje. ⠀
Podstiče hidrataciju:
Sadrži puno vode, što je izvrsno za održavanje hidratacije tokom dana. ⠀
Pomaže u mršavljenju:
Niskokalorični celer štapići mogu biti odlična opcija za grickanje tokom dijete. ⠀
Smanjuje rizik od bolesti srca:
Redovna konzumacija celer štapića može pomoći u kontroli krvnog pritiska i holesterola. ⠀
Celer štapić možete koristiti u pripremi jela
Može se pržiti uz luk kao baza za jelo, može se dodavati u supe i potaže, može se dodavati u smutije, može se naseckan dodati u salate, a za one koji vole nešto hrskavo, a osvežavajuće, može se jesti i sirov.