10.12.2023.

08:50

Foto: Shutterstock

Magazin

Niskokalorična, odlična za probavu, ali i srce! Ova namirnica će vas sačuvati od bolesti tokom hladnih dana

Kada se radi o ishrani, nema sumnje da postoje određene namirnice koje i te kako mogu da poboljšaju zdravlje.

Jedna od njih je i celer, o čemu je detaljnije govorila nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Iako se koren celera često koristi u kulinarstvu za pripremu supa, tu je i celer štapić koji se takođe na razne načine može (i treba) koristiti u kulinarstvu, posebno zbog svojih prednosti - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to prednosti:

Bogat izvor vlakana:

Vlakna su ključna za probavu i održavanje ravnoteže šećera u krvi. Celer štapići su odličan način da osigurate svojim crevima pravilnu podršku. ⠀

Niskokaloričan je i pun hranjivih materija:

Celer ima malo kalorija, oko 16kCal na 100g, ali obiluje vitaminima i mineralima poput vitamina K, A i C i folne kiseline.

Informer

celer

Smanjuje upalu:

Antioksidanti prisutni u celeru mogu pomoći u smanjenju upale u telu, čime podržavaju opšte zdravlje. ⠀

Podstiče hidrataciju:

Sadrži puno vode, što je izvrsno za održavanje hidratacije tokom dana. ⠀

Pomaže u mršavljenju:

Niskokalorični celer štapići mogu biti odlična opcija za grickanje tokom dijete. ⠀

Smanjuje rizik od bolesti srca:

Redovna konzumacija celer štapića može pomoći u kontroli krvnog pritiska i holesterola. ⠀

Celer štapić možete koristiti u pripremi jela

Može se pržiti uz luk kao baza za jelo, može se dodavati u supe i potaže, može se dodavati u smutije, može se naseckan dodati u salate, a za one koji vole nešto hrskavo, a osvežavajuće, može se jesti i sirov.