Autor: Informer.rs

26.01.2024.

16:00

Foto: Pixabay

Magazin

Nutricionisti tvrde da je ovo najzdravije voće! Smanjuje upale, dobro je za srce i mozak i poboljšava raspoloženje

Kad god posegnete za komadom voća umesto ultra-prerađenim slatkim poslasticama, učinili ste veliku stvar za svoje zdravlje. Voće je prirodni slatkiš, a naučno je dokazano da njegovo redovno konzumiranje koristi zdravlju na mnogo načina, piše Yahoo.

Nutricionistkinje Elisija Kartlidž i Kristi Rut se slažu da su, iako svo voće ima nutritivne prednosti, borovnice definitivno  najzdravije.

- Borovnice se nalaze visoko na listi najzdravijeg voća jer su prepune raznih hranljivih materija – pre svega antocijana i polifenola, koji su moćne fitokemikalije - kaže Rut.

Informer

 

Kartlidž se slaže sa tim. Ona je dodala da antocijanini u borovnicama smanjuju upale u mozgu, kao i da podržavaju pamćenje, spoznaju i raspoloženje.

To ih čini odličnom hranom za zdravlje mozga.

Antioksidansi u borovnicama su takođe dobri za kardiovaskularno zdravlje.

Naučna istraživanja pokazuju da je redovna konzumacija borovnica povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, kao i održavanjem zdrave telesne težine i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Informer

Kartlidž kaže da su borovnice dobre i za zdravlje creva.

Dodala je da borovnice takođe sadrže vitamin C i mangan , koji podržavaju imunološko zdravlje i koji su odlični izvori vitamina K , koji podržava zdravlje kostiju.