Magazin
Svako malo vam skače pritisak? Ovih 5 namirnica ubacite u jelovnik
Svaki kardiolog će vas posavetovati da, ako vas muči visok pritisak, između ostalog samnjite so u ishrani. To ne znači da je treba svesti na nulu, jer ni to nije zdravo. So gubimo znojenjem i mokrenjem, te je treba nadoknaditi, ali ne i preterivati, kao što to često rade osobe sa hipertenzijom, što je statistički dokazano. Međutim, istraživači s George Instituta za globalno zdravlje ističu da je osim natrijuma, tj. soli, za regulisanje hipertenzije podjednako ključan i - kalijum.
- Prerada hrane ima tendenciju da smanji količinu kalijuma u proizvodima, a to se često nadomešćuje jeftinijim sastojkom, natrijumom. So, kao što je poznato, čini da vaše telo zadržava vodu, stvarajući dodatni pritisak na zidove krvnih sudova - izjavio je vodeći autor dr Liping Huang, naučni saradnik na Institutu George.
Visok nivo kalijuma nalazi se u hrani kada je u svom prirodnom obliku i to je jedan od razloga zašto je sveže voće i povrće tako dobro za vas, dodali su istraživači.
Top pet namirnica prema sadržaju kalijuma po porciji su:
Avokado
Jedan srednje veliki avokado sadrži oko 975 mg kalijuma. To ga čini jednim od najbogatijih izvora kalijuma među voćem i povrćem.
Krompir s korom
Jedan srednje veliki krompir, ako se jede sa korom, sadrži oko 900 mg kalijuma. Krompir je još jedan odličan izvor kalijuma.
Spanać
Jedna šolja kuvanog spanaća sadrži oko 840 mg kalijuma. Generalno, zeleno lisnato povrće je takođe odličan izvor ovog minerala.
Brokoli
Brokoli je povrće bogato kalijumom. Jedna šolja kuvanog brokolija sadrži oko 460 mg kalijuma.
Banane
Iako se ne nalaze na prvom mestu, banane su i dalje značajan izvor kalijuma. Jedna srednje velika banana može da sadrži oko 400 mg kalijuma.