03.03.2024.

10:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Za poboljšaje celokupnog organizma! Ovih 6 namirnica obavezno treba da konzumirate u martu!

S obzirom na to da dolazi proleće, nema sumnje da su i pijace bogatije ponudom svežeg voća i povrća. Ovo je prilika da poboljšate svoju ishranu i to namirnicama koje se izdvajaju po svojim hranljivim vrednostima.

Koje su to namirnice u pitanju, otkrila je nutricionistkinja Nataša Aleksić:

Cvekla

Cvekla, sa svojim intenzivnim ljubičastim tonom, ne samo da dodaje šarm svakom jelu, već je i bogata antioksidansima i esencijalnim nutrijentima. Ova korenasta biljka poboljšava cirkulaciju, podržava detoksikaciju organizma i može se konzumirati sveža, kuvana ili pečena. Probajte je u salatama ili kao prilog.

Šargarepa

Šargarepe su nezaobilazne u martu. Bogate vitaminom A i beta-karotenom, te pružaju podršku zdravlju očiju i kože. Uključite ih u sveže salate, sokove ili ih koristite kao zdravu grickalicu.

Rukola

Rukola, sa svojim karakterističnim ukusom, dodaje obilje hranljivih materija vašim jelima. Ova tamnozelena lisnata povrćka je izvor vitamina C, K i folata. Upotpuniće sve salate, sendviče ili pice!

Informer

rukola

Kupus

Kupus je dostupan u različitim sortama. Bogat je vlaknima, vitaminima C i K, te antioksidansima. Upotrebite ga u svežim salatama, kiseljenim varijacijama ili kao sastojak u ukusnim čorbama.

Krompir

Krompiri, izvor energije i vitamina B6, mogu se kuvati, peći ili pripremiti kao pire. Raznolikost pripreme čini ih izuzetno prilagodljivim u svakodnevnoj ishrani.

Karfiol

Karfiol, poznat po svojoj beloj boji, prepun je vitaminima C i K, folatom i vlaknima. Može se koristiti za pripremu raznih jela, uključujući prženje, kuvanje, pečenje ili pravljenje pirea.

- Uzimajući u obzir sve ove fantastične opcije, vaš tanjir u martu može biti pravo malo umetničko delo ukusa i boja - ističe Nataša.