30.03.2024.

11:45

Foto: Shuterstock

Magazin

Skinite kilograme bez odlaska u teretanu! 4 odlična saveta koja čine čuda i vraćaju u top formu

To su, na primer, zamena kaloričnih pića vodom i nezaslađenim pićima, konzumiranje hrane iz manjih tanjira, kvalitetan san... Međutim, to nisu jedini saveti koje možete primeniti.
Kombinacijom raznih saveta do leta biste mogli biti u boljoj formi i izgubiti značajan broj kilograma a da se ne namučite previše.

Jedite više proteina

Proteini su važan deo zdrave ishrane i neophodni su za dobar metabolizam. Proteini povećavaju osećaj sitosti i tako prolongiraju osećaj gladi. Jedna studija otkrila je da su žene koje su konzumirale visokoproteinski jogurt za užinu smanjile glad i unos kalorija u kasnijim obrocima.
Jednostavni načini za povećanje količine proteina u ishrani uključuju dodavanje jedne kašike čija semenki ili semenki konoplje u žitarice za doručak ili povećana konzumacija jaja.

Informer

 

Jedite više vlakana

Vlakna se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama od celog zrna, a razlikuju se od druge hrane jer ih telo ne vari u tankom crevu. Umesto toga, hrana odlazi u debelo crevo, gde dolazi do fermentacije. Namirnice bogate vlaknima daju duži osećaj sitosti, produžavaju vreme prolaska hrane i apsorpciju hranljivih supstanci, pa pomažu kod zatvora. Zbog toga svakodnevno konzumirajte voće, povrće i žitarice.

Konzumirajte probiotike

Probiotici su korisne bakterije koje su sastavni deo probave. Nedavna istraživanja povezuju rad creva i mozga i sugerišu da probiotici mogu uticati na težinu, količinu masnih naslaga, ali i na raspoloženje. Ove bakterije imaju razne benefite za creva i opšte zdravlje osobe - one obezbeđuju energiju za ćelije creva i jetre, imaju i specifične masne kiseline koje imaju antikancerogena svojstva i konačno pomažu kod regulisanja težine. Ishrana koja je bogata šećerom i mastima može promeniti ravnotežu bakterija u crevima, smanjujući broj dobrih bakterija.

Informer

 

Uzmite više vitamina D

Neka istraživanja pokazuju da osobe s niskim nivoom vitamina D u krvi imaju veću verovatnoću da će biti gojazne. Ostala zdravstvena stanja povezana s niskim nivoom vitamina D uključuju depresiju i teskobu, dijabetes, osteoporozu, osteoartritis i još neke bolesti.
Ljudi mogu dobiti vitamin D od sunca i neke hrane. Hrana koja sadrži vitamin D uključuje žumance, masnu ribu i određene gljive. Suplementi vitamina D takođe su lako dostupni, ali pre toga se posavetujte s lekarom ili farmaceutom.