10.04.2024.

11:45

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo povrće čuva srce i krvne sudove! Zovu je kraljicom povrća, na mediteranu se jede već 2.000 godina

Špargla je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već 2.000 godina. Dobar je izvor vitamina A, B i K, kao i kalcijuma, fosfora i gvožđa. Ovo povrće sadrži flavonoide i saponine sa snažnim protivupalnim svojstvima, koji čuvaju srce i krvne sudove.

Flavonoidi u špargli smanjuju loš nivo holesterola i krvni pritisak i tako preventivno deluju na zdravlje celog kardiovaskularnog sistema. Uz to, u 100 grama špargli ima samo 20 kalorija, pa je namirnica koja se preporučuje svima koji paze na težinu.

Kod nas špargla nije povrće koje se često konzumira, ali je sve više ima na pijacama i u marketima. Ako se prvi put susrećete sa ovim povrćem, evo nekoliko saveta kako da ga čuvate, čistite i pripremate.

Informer

 

Špargle se najčešće prodaju u stručcima međusobno povezanim gumicom. Čim dođete kući, odstranite gumicu i ostavite špargle "da dišu". Razdvojte ih i stavite u korpu ili na tanjir. Tekstura špargli je ključan faktor u pripremi. Ukoliko ostavite gumicu, postoji mogućnost da se štapići nagnječe, a rezultat je mlitava struktura posle termičke obrade.

Špargle su najukusnije kada se jedu sveže ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite. Ako ipak ne stignete odmah da ih pripremite, stavite ih u frižider. Podsecite im krajeve i stavite u čašu s malo vode poput buketa cveća. Preko gornjeg dela koji nije u vodi stavite plastičnu kesicu. Najvažniji savet za pripremu špargli je pravilno čišćenje ploda. Drvenasti deo nije jestiv, i ako ga ne odstranite, dobićete nejestiv obrok. Kako ćete znati da li ste dobro očistili šparglu? Savijte je sve dok ne pukne na delu gde zadebljali štapić prelazi u mekani vrh. Upotrebite samo meke delove u jelu.

Pripazite kako ih termički obrađujete - ne preterujte s kuvanjem ili pečenjem. U zavisnosti od debljine, biće im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tiganju s maslacem. Dovoljno ih je začiniti tek s malo soli i bibera, belog luka i malo sveže isceđenog limunovog soka.
Špargle se mogu pripremiti na različite načine, a najčešće služe kao prilog uz mesna i riblja jela. Odlično idu s jajima, pavlakom i sirom. Evo i nekoliko recepata sa šparglama u glavnoj ulozi.

Špargle s parmezanom

Sastojci:

500 g špargli

3 čena belog luka

2 kašike narendanog parmezana

2 kašike ulja

limunov sok

so, biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni i namažite pleh s malo ulja. Stavite očišćene špargle u jednom sloju i pospite ih maslinovim uljem, solju i biberom. Stavite u rernu na osam do deset minuta. Kad ih izvadite, pospite ih smesom parmezana, limunovog soka i belog luka.

Informer

 

Omlet sa šparglama

Sastojci:

300 g špargli

100 g mladog luka

so, univerzalni začin, biber

4 jajeta

3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Špargle očistite, pa ih izlomite na kraće komade. Na ulju kratko propržite sitno naseckan luk, dodajte pripremljene špargle, posolite, pobiberite i pirjajte dok špargle ne omekšaju. Dodajte razmućena jaja, malo promešajte i ispržite do kraja.