Autor: Informer.rs

11.04.2024.

06:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Hrana poboljšava raspoloženje! Ako jedete ove namirnice bolje ćete se osećati

Raznovrsna i zdrava ishrana znači i jak imunitet, dobro varenje i bolje raspoloženje.

Istraživanja su pokazala da se određene namirnice mogu nazvati srećnom hranom.

Ako vam je prva asocijacija na srećnu hranu pica i čokolada, moramo da vas razočaramo. Možda ćete se iznenaditi, ali najsrećnija hrana je -jogurt.

Informer

Poznato je da je jogurt dobar za naše zdravlje. Bogat je proteinima, kalcijumom, vitaminom B12, iboflavinom (vitamin B2) i drugim hranljivim materijama važnim za zdravlje. Sadrži probiotike, korisne bakterije koje mogu poboljšati ravnotežu crevne flore.

Ove bakterije pomažu u održavanju zdravog varenja i jačanju imunološkog sistema.

Zdrava ravnoteža crevne flore može pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjujući rizik od infekcije i bolesti. Kalcijum, prisutan u jogurtu, važan je za zdravlje kostiju i zuba i može smanjiti rizik od osteoporoze.

Informer

Jogurtom unosimo dobre vrste bakterija, a probiotici su korisni za zdravlje. Jogurt podstiče rast dobrih bakterija, a samim tim i zdravo varenje, što šalje pozitivne signale našem mozgu.

Novo  istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Virdžiniji pokazalo je u testu na pacovima da Lactobacillus, crevna bakterija koja se često nalazi u živim kulturama jogurta, može čak da ublaži depresiju kod životinja.

Ali jogurt nije jedina hrana koja nas čini srećnim. Na ljudsko raspoloženje utiču i druge vrste hrane, pokazalo je istraživanje.

Informer

 

To su kimči (azijska zimnica - fermentisano povrće), kiseli kupus, i  losos.

Informer

losos

Ljude posebno srećnim čine i integralna peciva i borovnice.

Informer