15.04.2024.

13:15

Foto: freepik

Magazin

Obavezno ih uvrstite u ishranu! Ove 3 namirnice pomažu u snižavanju visokog holesterola

Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u hrani životinjskog porekla koju jedemo, kao i u našim ćelijama. Potreban je našem organizmu za normalno funkcionisanje, a u organizmu se koristi za proizvodnju hormona i vitamina D. Holesterol takođe igra bitnu ulogu i u procesu varenja.

U većini slučajeva, visok holesterol se smatra "tihim ubicom" zato što ne ispoljava nikakve simptome. Većina ljudi čak i nije svesna da ima povišen holesterol, dok im se stanje ne pogorša i ne dođe do srčanog ili moždanog udara.

Uzroci povišenog holesterola mogu biti fizička neaktivnost, gojaznost i loša ishrana.

Ukoliko želite da držite holesterol pod kontrolom, stručnjaci ističu da bi trebalo da uvedete u vašu ishranu ove tri vrste namirnica.

Informer

maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, koji mogu pomoći u smanjenju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola. 

Mahunarke

Grašak, sočivo, pasulj i druge mahunarke bogate su vlaknima i biljnim proteinima, koji mogu pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca. 

Masna riba

Losos, skuša, sardine i druge masne ribe bogate Omega-3 masnim kiselinama, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u regulisanju holesterola.