Autor: Informer.rs

11.05.2024.

13:05

Foto: Shutterstock

Magazin

Ova grupa ljudi ne treba da jede grejp! Srbi ga preko leta "tamane", a ne znaju šta može da im uradi

Grejpfrut, citrusno voće, prepun je antioksidansa, kalijuma i vlakana, rekla je za "USA Todai", Erin Palinski-Vejd, registrovana dijetetičarka. 

- Kombinacija hranljivih sastojaka koji se nalaze u grejpfrutu, kao i njegov nizak glikemijski indeks, čine ga dobrim voćem koje treba uključiti u svakodnevnu ishranu - objasnila je ona.

Kada nešto ima nizak glikemijski indeks, to znači da je manja verovatnoća da će izazvati skok šećera u krvi.

Vlakna 

Vlakna u grejpfrutu imaju brojne zdravstvene prednosti, prema "Hopkins Medicine". Sama vlakna mogu doprineti smanjenju upale, pospešuju zdravlje creva, sprečavanjem zatvora i podsticajem rasta bakterija, zdraviji nivo holesterola regulacije LDL holesterola, pa čak i kontrolu težine pomažući ljudima da se osećaju sitim duže. 

Informer

 

Vitamin C 

Konzumiranje jednog celog grejpfruta srednje veličine može vam obezbediti 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je antioksidant koji jača imuni sistem i stimuliše proizvodnju kolagena za manje boranu kožu.

Poznato je i da grep čini kožu sjajnom jer ima puno vode i samim tim nas hidrira. 

- Kada jedemo hranu koja nas hidrira, to je kao da pijemo dosta vode. Čini našu kožu blistavom i sjajnijom - objasnila je Palinski Vejd. 

Ipak, postoji grupa ljudi koja ne treba da jede grejp, jer može da pogorša njihovo zdravstveno stanje. 

Grejpfrut je kiseo i može pogoršati simptome bolesti kod ljudi koji imaju probleme sa varenjem. Ljudi koji pate od gastritisa ili čira, takođe treba da izbegavaju grejpfrut.

Grejpfrut takođe može da stupi u interakciju sa određenim lekovima jer može da blokira enzim koji pomaže vašem telu da razgradi lekove, prenosi "Nypost".