Foto: Shutterstock
Magazin
Ova grupa ljudi ne treba da jede grejp! Srbi ga preko leta "tamane", a ne znaju šta može da im uradi
Grejpfrut, citrusno voće, prepun je antioksidansa, kalijuma i vlakana, rekla je za "USA Todai", Erin Palinski-Vejd, registrovana dijetetičarka.
- Kombinacija hranljivih sastojaka koji se nalaze u grejpfrutu, kao i njegov nizak glikemijski indeks, čine ga dobrim voćem koje treba uključiti u svakodnevnu ishranu - objasnila je ona.
Kada nešto ima nizak glikemijski indeks, to znači da je manja verovatnoća da će izazvati skok šećera u krvi.
Vlakna
Vlakna u grejpfrutu imaju brojne zdravstvene prednosti, prema "Hopkins Medicine". Sama vlakna mogu doprineti smanjenju upale, pospešuju zdravlje creva, sprečavanjem zatvora i podsticajem rasta bakterija, zdraviji nivo holesterola regulacije LDL holesterola, pa čak i kontrolu težine pomažući ljudima da se osećaju sitim duže.
Informer
Vitamin C
Konzumiranje jednog celog grejpfruta srednje veličine može vam obezbediti 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je antioksidant koji jača imuni sistem i stimuliše proizvodnju kolagena za manje boranu kožu.
Poznato je i da grep čini kožu sjajnom jer ima puno vode i samim tim nas hidrira.
- Kada jedemo hranu koja nas hidrira, to je kao da pijemo dosta vode. Čini našu kožu blistavom i sjajnijom - objasnila je Palinski Vejd.
Ipak, postoji grupa ljudi koja ne treba da jede grejp, jer može da pogorša njihovo zdravstveno stanje.
Grejpfrut je kiseo i može pogoršati simptome bolesti kod ljudi koji imaju probleme sa varenjem. Ljudi koji pate od gastritisa ili čira, takođe treba da izbegavaju grejpfrut.
Grejpfrut takođe može da stupi u interakciju sa određenim lekovima jer može da blokira enzim koji pomaže vašem telu da razgradi lekove, prenosi "Nypost".