Magazin
Hrana koju Srbi tamane skraćuje život? Svaki dan pojedemo bar 3 namirnice koje su opasne za zdravlje
Iako živimo u veoma užurbanom i brzom svetu, veoma je važno da sačuvamo naše zdravlje. Kada je hrana u pitanju, čini se da se sve manje kvalitetno hranimo.
Ljudi koji jedu u velikim količinama prerađenu hranu, imaju veći rizik od prerane smrti, kaže studija "Bmj".
Oni koji su jeli u proseku sedam porcija dnevno imali su četiri odsto veći rizik od smrti , uključujući i devet odsto veći rizik od neurodegenerativnih smrti.
Prerađena hrana nije zdrava
- Veći rizici od smrti su uglavnom uzrokovani gotovim namirnicama i ultra-prerađenom hranom - napisao je tim na čelu sa istraživačem Mingiang Songom, vanrednim profesorom epidemiologije i ishranu na Hadvarskoj školi.
Srbi su poznati po tome da vole jako ukusnu hranu, a većina ukusne hrane je prerađena. Kako bismo smanjili broj bolesti, kolektinvo bi morali da usadimo drugačiji stav prema hrani i jedemo zdravije.
Primeri ultra-prerađene hrane su:
- Gazirana pića,
- unapred pripremljena jela kao što su pica, viršle, pileći medaljoni i riblji štapići,
- sladoled.
Previše prerađena hrana se uglavnom pravi od zasićenih masti, skroba, dodatnim šećerom. Takođe je širok aspekt aditiva koje tu hranu čine ukusnijim, ali i privlačnijim uključujući boju.
Primeri uključuju upakovane pečene proizvode, slatke žitarice, gotove proizvode za jelo ili zagrevanje i delikatesno meso, rekli su istraživači, prenosi "Healthday"
- Žitarice, hleb od celog zrna, na primer, takođe se smatraju ultraprerađenom hranom, ali sadrže razne korisne hranljive materije poput vlakana, vitamina i minerala. S druge strane, mislim da bi ljudi trebalo da pokušaju da izbegnu ili ograniče konzumaciju određene ultraprerađene hrane, kao što su prerađeno meso, pića zaslađena šećerom i takođe potencijalno veštački zaslađena pića - savetovao je Mingiang Songom.