Autor: Informer.rs

24.05.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovog proleća najpopularnije su 2 dijete! Efikasne su i zdrave, uz njih se mršavi brzo i lako (VIDEO)

U jednom videu na TikToku nutricionistkinja je objasnila sve prednosti fleksitarijanske i mediteranske dijete, uz pomoć kojih možete lako da smršate.

Ona je navela da mnogi ljudi pre no što postanu vegani ili vegetarijanci, najpre isprobaju fleksiterijansku dijetu.

To je, u stvari, ishrana zasnovana na biljnim namirnicama sa ograničenim unosom mesa. Meso se jede samo par dana nedeljno.

Ovaj način ishrane koji garantuje gubitak kilograma veoma je popularan. Kod ove dijete konzumiraju se sledeće namirnice: tofu, soju, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, jaja, voće i povrće, celovite žitarice, mlečni proizvodi, začini. 

Preporuka je da se što manje unose životinjski proteini, kao i da se izbegava šećer.

Informer

Primer jelovnika za jedan dan:


Doručak:

2 parčeta tostiranog tonus hleba,
namaz od mladog sira 25 gr,
salata od paradajza srednje veličine i krastavca.
Užina:

Sezonsko voće
Ručak:

čorba od mešanog povrća (pri serviranju dodati kašičicu hladnoceđenog maslinovog ulja),
vegetarijanska pljeskavica od soje,
sveža salata od povrća,
kriška integralnog hleba.
Užina

Oko 30 gr orašastih plodova
Večera

grilovano povrće (tikvice, paprika, šargarepa, šampinjoni...)
dve šnite grilovanog tofua,
150 gr kuvanog prosa,
sveža zelena salata sa limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja.

Informer

voće i povrće

Mediteranska dijeta, koja takođe garantuje zdravo mršavljenje i dobru formu, zasniva se na tradicionalnoj ishrani koju koriste stanovnici mediteranskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Francuska i Španija.

Namirnice koje dominiraju su voće i povrće, riba i morski plodovi, mahunarke, žitarice. Mediteranska ishrana omogućava postepeno mršavljenje uz konzumiranje ovih zdravih i hranljivih namirnica.

Ovo je režim ishrane koji stanovnici Mediterana prate već vekovima zato što je ukusan, pomaže u održavanju lepe figure i zato što povoljno deluje na zdravlje.

Informer

Hrana koja se jede na mediteranskoj dijeti:

Povrće: Paradajz, brokoli, kelj, spanać, luk, karfiol, šargarepa, prokelj, krastavci, krompir, slatki krompir, repa
Voće: Jabuke, banane, pomorandže, kruške, jagode, grožđe, urme, smokve, dinje, breskve
Orašasti plodovi, semenke, puteri od orašastih plodova: Bademi, obični orasi, makadamija orasi, lešnici, indijski orasi, semenke suncokreta, semenke bundeve, bademov puter, puter od kikirikija
Mahunarke: Pasulj, grašak, sočivo
Žitarice: Ovas, smeđi pirinač, raž, ječam, kukuruz, heljda, hleb od celog zrna pšenice i testenina
Riba i morski plodovi: Losos, sardine, pastrmka, tunjevina, skuša, škampi, ostrige, školjke, rakovi, dagnje
Živina: Piletina, pačetina, ćuretina
Jaja: pileća, prepeličja i pačja jaja
Mlečni proizvodi: Sir, jogurt, mleko
Bilje i začini: Beli luk, bosiljak, nana, ruzmarin, žalfija, muškatni oraščić, cimet, biber
Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, masline, avokado i ulje avokada

Mediteranska dijeta podrazumeva doručak, ručak i večeru i to do 18h.

Uz to, jedu se i 2 užine u toku dana. Preporučuje se da to bude šaka orašastih plodova.