Autor: Informer.rs

02.06.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo voće je među najzdravijim na svetu! Dobro je za probavu, stabilan nivo šećera, zdravlje mozga...

Urme su bogate vlaknima i antioksidansima. Imaju veliku hranljivu vrednost, a dokazano je da pozitivno utiču na zdravlje.

Urme su plod urmene palme, koja se uzgaja u mnogim tropskim regionima sveta. Konzumiraju se u svežem ili sušenom obliku.

Možete zaključiti da li su urme sušene ili ne na osnovu njihovog izgleda. Naborana koža ukazuje na sušenje, dok glatka koža ukazuje na svežinu.

Informer

Mnogi stručnjaci preporučuju njihovu redovnu konzumaciju zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti.

Anemične osobe bi trebalo redovno da jedu urme, jer su bogate magnezijumom. Isto tako, urme pružaju dugoročan osećaj sitosti i mogu pomoći u procesu mršavljenja.

Konzumacija urmi na prazan želudac može regulisati rad creva.

Informer

Urme sadrže nekoliko vitamina i minerala, pored vlakana i antioksidanata.

Zbog vusokih sadržaja vlakana, urme pospešuju redovno pražnjenje creva. One su i odličan izvor kaliujuma koji pomaže u zaustavljanju proliva i ubrzava obnovu crevne flore.

Redovnim konzumiranjem urmi unosite dobre bakterije koje podržavaju zdravu crevnu mikrofloru.

Informer

Usto tako, vlakna u urmama su korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela.

Urme takođe obezbeđuju različite antioksidante koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti.

Bogate su i kalijumom i fosforom koji su odlični za zdravlje mozga. Urme štite od  neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest, prenosi Healthline.