Autor: Informer.rs

06.06.2024.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Pijete kafu na prazan stomak? Postoji bar 5 razloga zašto to ne bi trebalo da radite

Postoji 5 razloga zašto je ispijanje kafe na prazan stomak štetno:

Povećava kiselinu u želucu

Kafa je veoma kisela, a kada se konzumira na prazan stomak, može dovesti do povećanja proizvodnje želudačne kiseline. Ovaj višak kiselosti može izazvati neugodnost, uključujući žgaravicu, refluks kiseline i čir na želucu.

Vremenom, hronična izloženost visokim nivoima želudačne kiseline može oštetiti sluznicu želuca, što može dovesti do ozbiljnijih problema sa varenjem.

Informer

Remeti proces varenja

Ispijanje kafe na prazan stomak može poremetiti prirodni proces varenja. Normalno, telo oslobađa želudačnu kiselinu i digestivne enzime kao odgovor na unos hrane, pomažući u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija.

Međutim, samo konzumiranje kafe može izazvati prerano oslobađanje ovih probavnih sokova, što može dovesti do nepotpunog varenja  hranljivih materija.

Uzrokuje nervozu

Kafa sadrži kofein, stimulans koji može povećati budnost i nivo energije. Međutim, kada se konzumira na prazan stomak, apsorpcija kofeina se dešava brže, što dovodi do iznenadnog skoka energije. Novo energije zatim brzo i opada.

Ova brza fluktuacija nivoa energije može doprineti osećaju nervoze, nervoze i anksioznosti, posebno kod osoba osetljivih na kofein.

Informer

Povećava nivo šećera u krvi

Ispijanje kafe na prazan stomak takođe može uticati na regulaciju šećera u krvi. Pokazalo se da kofein smanjuje osetljivost na insulin, što potencijalno dovodi do viših nivoa šećera u krvi.

Za osobe sa dijabetesom ili one koji su u riziku od razvoja ovog stanja, ovo može predstavljati značajan zdravstveni rizik.

Pored toga, povišeni nivoi šećera u krvi mogu povećati želju za slatkom hranom, što dovodi do nezdravih navika u ishrani tokom dana.

Ometa razgradnju hranljivih materija


Kafa sadrži jedinjenja koja se zovu tanini, koja se mogu vezati za određene hranljive materije, kao što su gvožđe i kalcijum, smanjujući njihovu apsorpciju u telu.

Kada se konzumiraju na prazan stomak, ovi tanini mogu imati izraženiji efekat, ometajući razgradnju esencijalnih hranljivih materija iz narednih obroka.

Vremenom, to može dovesti do nedostataka hranljivih materija i povezanih zdravstvenih problema.

Informer


Iako kafa može biti utešan i prijatan napitak, konzumiranje na prazan stomak ujutru može imati negativne posledice po vaše zdravlje. Da biste sveli potencijalne rizike na najmanju moguću meru, razmislite o uživanju u kafi uz uravnotežen doručak ili nakon njega.

Vaše telo će vam dugoročno biti zahvalno za to, prenosi Times of India.