Magazin
Neki lekovi i određene namirnice ne idu zajedno! Budite oprezni -posledice mogu biti ozbiljne
Neke od namirnica koje svakodnevno jedemo mogu uticati na to kako naše telo koristi određene lekove.
Naime, neke namirnice mogu uticati na efikasnost nekih lekova, a druge mogu čak dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Evo koje kombinacije treba izbegavati:
Antibiotici i mlečni proizvodi
Neki antibiotici ne treba da se uzimaju sa mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt i sir. To je zato što se mlečni proizvodi vezuju za neke antibiotike i ometaju njihovu apsorpciju u krvotok.
Antibiotici koji mogu da stupe u interakciju sa mlečnim proizvodima uključuju fluorokinolone kao što su moksifloksacin, ciprofloksacin i levofloksacin.
Neki tetraciklini takođe ne bi trebalo da se uzimaju sa mlečnim proizvodima. Rizik se može smanjiti izbegavanjem mlečnih proizvoda najmanje dva sata pre uzimanja leka.
Paracetamol i alkohol
Možda ćete biti u iskušenju da uzmete paracetamol kada ste mamurni, ali ispostavilo se da bi to zapravo moglo biti opasno.
To je zato što kada se paracetamol kombinuje sa alkoholom, povećava se rizik od trovanja jetre. Oni koji redovno piju mogu biti u većem riziku.
Varfarin i zeleno lisnato povrće
Varfarin je popularan razređivač krvi. Zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i brokolija bogato je vitaminom K, koji razređivač krvi može da učini manje efikasnim.
Varfarin i majonez i određena ulja
Majonez, kao i ulja kao što su maslinovo ulje, sojino ulje i ulje kanole, takođe mogu da stupe u interakciju sa varfarinom i da ovaj lek učine manje efikasnim.
Lekovi za dijabetes i alkohol
Alkohol može da stupi u interakciju sa insulinom i drugim lekovima za dijabetes, dovodeći pacijenta u rizik da ima prenizak šećer (hipoglikemija) ili previsok šećer (hiperglikemija).
Lekovi za krvni pritisak i hrana bogata kalijumom
Hrana bogata kalijumom poput spanaća, avokada, krompira i banana može ometati lekove za krvni pritisak kao što su ACE inhibitori.
Kalijum je važan u regulisanju srčane frekvencije, održavanju ravnoteže tečnosti i drugim funkcijama. Međutim, previše toga može uticati na određene lekove za krvni pritisak i uzrokovati nenormalan rad srca.
Blokatori kalcijumskih kanala i grejpfrut
Blokatori kalcijumskih kanala kao što su felodipin i nifedipin se koriste za visok krvni pritisak i anginu.
Poznato je da ih ne treba uzimati zajedno sa grejpfrutom, koji sadrži jedinjenje koje inhibira enzim koji metabolizira lek.
Ovo može dovesti do veće koncentracije leka u vašem sistemu, što može biti opasno.
Statini i grejpfrut
Isto važi i za statine kao što su atorvastatin i simvastatin, koji se koriste za kontrolu visokog holesterola.
Konzumiranje grejpfruta ili soka od grejpfruta može potencijalno dovesti do fluktuacije nivoa tog leka u telu.
Metronidazol i alkohol
Metronidazol je antibiotik koji se obično koristi za lečenje infekcija desni, kože, zuba i stanja kao što je bakterijska vaginoza.
Mešanje sa alkoholom može dovesti do niza neprijatnih i ponekad teških neželjenih efekata.
Mogu da variraju od crvenila, znojenja i glavobolje, do mučnine i jakog povraćanja.
Dopaminski lekovi i meso i riba
Ljudi sa Parkinsonovom bolešću imaju nedostatak dopamina u mozgu. Lekovi kao što su karbidopa i levodopa predstavljaju supstituciju za nedostatak dopamina u mozgu.
Kada se lekovi dopamina konzumiraju sa hranom sa visokim sadržajem proteina kao što su meso ili riba, oni će morati da se takmiče sa drugim aminokiselinama da bi ih apsorbovao gastrointestinalni trakt.
Preporučuje se da se uzimaju odvojeno od hrane bogate proteinima.
Antihistaminici i alkohol
Neki antihistaminici, koji se uzimaju za alergije, mogu da vas uspavaju.
Njihovo mešanje sa alkoholom može povećati nivo umrtvljenosti, piše Stars Insider