Autor: Informer.rs

21.06.2024.

23:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Ubrzajte metabolizam za 30 odsto! Pomoću 2 metode je lakše nego što mislite!

Metabolizam je proces kojim vaše telo pretvara hranu u energiju, pokretajući sve, od disanja do vežbanja. 

Što je brži metabolizam znači da vaše telo bolje sagoreva kalorije, što može pomoći u mršavljenju i poboljšati ukupan nivo energije. 

Iznenađujuće, povećavanje metabolizma za 30 odsto je lakše nego što možete da zamislite. 

Uvođenje određenih navika i promenama životnog stila možete značajno ubrzati svoj metabolizam i užovati u blagodatima energičnijeg i zdravijeg života. 

Informer

Dr Joseph Ambani otkrio je dva načina za ubrzavanje metabolizma za 30 odsto. Povećanje unosa proteina i bavljenje intervalnim treningom visokog intenziteta (HIIT) su dve metode za početak, prenosi "Shefinds".

Proteini imaju veći termički efekat u poređenju sa mastima i ugljenim hidratima, što znači da vaše telo koristi više energije (kalorija) za varenje i obradu vitamina. Proteini su neophodni za odražavanje i izgradnju mišićne mase koja sagoreva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Unos više proteina može privremeno ubrzati metabolizam, objašnjava Ambani. Termički efekat hrane (TEF) je povećanje brzine metabolizma nakon unosa hrane, a proteini izazivaju najveći porast TEF-a, ubrzavajući metabolizam za 15-30 odsto. 

Treninzi visokog intenziteta

HIIT je moćna metoda vežbanja koja kombinuje kratke navale intenzivne vežbe sa periodima odmora ili vežbi nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vežbanja i nakon njega, zbog čega se metabolizam ubrzava.