Autor: Informer.rs

17.06.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Trnu vam ruke, a vrat se koči? Ne slutite da se to događa zbog ove stvari - Svakodevno je korsitite!

U današnje digitalno doba, pametni telefoni su postali neizostavni deo naših života. Međutim, nedavne studije sugerišu da prekomerna upotreba pametnih telefona može biti povezana sa ukočenošću ili peckanjem u prstima, što može signalizirati potencijalne zdravstvene probleme.

Itan Benet, osnivač jedne tehnološke kompanije, izjavio je da pored fizičke nelagodnosti, produžena upotreba telefona može dovesti do ponavljajućih povreda i kompresije nerava. On je rekao da uobičajena upotreba telefona može pogoršati bol u vratu i leđima, kao i uticati na mentalno blagostanje povećanjem stresa i poremećajem obrasca spavanja, prenosi Dejli Star.

Informer

 

Simptomi kao što su utrnulost ili peckanje u prstima, slabost u šaci i poteškoće u hvatanju predmeta mogu ukazivati na stanja poput sindroma kubitalnog tunela ili sindroma karpalnog tunela. Pored toga, možete doživeti bol ili grčeve u prstima i mišićima šake, bol i ukočenost u vratu, često nazvani "tekstualni vrat", i smanjen osećaj u prstima i rukama.

Da biste smanjili rizik od oštećenja nerava izazvanog korišćenjem pametnog telefona i poboljšali zdravlje ruku, primena praktičnih saveta i strategija može biti veoma korisna.

Evo nekoliko saveta:

Pravite pauze tokom upotrebe telefona,
obratite pažnju na svoje držanje,
ne držite vrat predugo u jednom položaju,
redovno se istežite i vežbajte.