Autor: Informer.rs

24.06.2024.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

6 podmuklih simptoma dijabetesa! Svi ih ignorišemo - Ni ne slutimo da smo bolesni!

Dijabetes se ne može izlečiti, ali rana dijagnoza može značajno pomoći pacijentima da se lakše prilagode novonastaloj situaciji, započnu terapiju na vreme i izbegnu ozbiljne komplikacije.

Simptomi dijabetesa često teško primetni i često prolaze nezapaženo dok se ne pojave novi zdravstveni problemi koji zahtevaju dijagnostiku dijabetesa.

- Tipične simptome dijabetesa je lako ignorisati - kaže Tina Kanada, medicinska sestra (RN), sertifikovani edukator za dijabetes, prenosi "Osf health care"

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), jedna od pet osoba sa dijabetesom ni ne zna da ga ima.

Informer

Ne propustite ove važne znake dijabetesa.

Učestalo mokrenje

Povećano mokrenje može biti prvi znak dijabetesa. Prekomerna količina šećera u krvi tera bubrege da rade više kako bi ga izbacili iz organizma, što može dovesti do čestog odlaska u toalet.

Suva usta i pojačana žeđ

Suva usta i stalna žeđ često idu zajedno sa čestim mokrenjem. Ovo može biti signal da vaše telo nije u stanju da proizvede dovoljno insulina.

Suva koža

Dijabetes može uticati na hidrataciju kože, što može dovesti do suve kože, posebno na stopalima. Ovo je još jedan mogući simptom koji treba uzeti u obzir.

Sporo zarastanje rana

Visok nivo šećera u krvi može usporiti sposobnost tela da zaraste rane. Ovo može biti posebno opasno ako imate dijabetes koji nije dijagnostikovan na vreme, jer oštećenje nerava može otežati osećaj prisustva rane.

Problemi sa vidom

Problemi sa vidom kao što su zamagljen vid, gubitak vida ili tamne tačke mogu biti povezani sa dijabetesom, a ne nužno sa problemima oka.

Neočekivani gubitak težine

Nagli gubitak težine bez promena u ishrani ili vežbanju može biti znak dijabetesa.

Svest o rizicima povezanim sa dijabetesom može pomoći u očuvanju zdravlja. Lekari preporučuju osobama koje su u visokorizičnoj kategoriji da redovno proveravaju nivo glukoze u krvi kako bi ranije otkrili mogući dijabetes ili predijabetes.

Predijabetes često prethodi dijagnozi dijabetesa. Rano otkrivanje može značajno olakšati upravljanje bolešću ili čak potpuno izbeći razvoj dijabetesa.

Ako sumnjate da imate dijabetes, posetite svog lekara radi testiranja krvi.