Foto: Reuters/shutterstock
Magazin
Novak Đoković jede svaki dan ovaj med! Mnogo je zdraviji od običnog - Duplo brže jača imunitet i daje snagu!
Svi već znamo koliko je med zdrav i svi ga konzumiraju u nameri da poboljšaju svoj imunitet.
Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po ukusu, konzistenciji i boji, a jedan od najzdravijih je manuka koji postaje sve popularniji, a jede ga i Novak Đoković.
Informer
Šta je manuka med?
Manuka med je monofloralni med koji se proizvodi na teritoriji Novog Zelanda i Australije iz nektara Leptospermum scoparium, odnosno mānuka drveta. Pokazao je antibakterijska svojstva nešto veća nego kod drugih vrsta meda.
Jedan je od najskupljih na svetu, u proseku sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, a od 500 mg/kg iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma.
Njegova visoka cena je rezultat najmanje nekoliko faktora. Glavni je da se pravi od grmova čaja manuka, koji cvetaju samo 4 nedelje.
Ovaj med ima antibakterijska i antiinflamatorna i antifungalna svojstva. Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i gojaznosti, a takođe podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. To je zbog jedinjenja zvanog metilglioksal, koji je prirodni antibiotik i jak antioksidant. Zahvaljujući njemu, manuka med ne brine samo o našem zdravlju, već i o izgledu, jer usporava procese starenja ćelija, prenosi "Mondo".
Poželjan jeste za zdravlje, nije pogodan za sve. Trebalo bi da ga izbegavaju osobe sa alergijama na pčelinje proizvode, dijabetesom i intolerancijom na glukozu. Ne treba ga davati deci mlađoj od godinu dana.